Landets tredje bästa ungdomskommun

Lagunen är en av stadens populära mötesplatser bland barn och unga. Foto: Emil Langvad.
Lagunen är en av stadens populära mötesplatser bland barn och unga. Foto: Emil Langvad.
Lagunen är en av stadens populära mötesplatser bland barn och unga. Foto: Emil Langvad.

Ungdomens nykterhetsförbund har sedan 2012 gjort en kommunranking över ungas tillgång till en bra fritid. Landskrona har klättrat från 2,7 till 4,4 poäng sedan första deltagandet som var 2014.

Landskrona arbetar aktivt med att ge ungdomar möjligheter till en bra fritid, någonting som uppmärksammats i senaste rankingen från Ungdomens nykterhetsförbund. Förutom att kommunen rankats på delad tredje plats i Sverige, så är Landskrona även rankad som nummer ett i Skåne.
–  Det är roligt att se att vårt arbete ger resultat och att det uppmärksammas. Landskrona är en bra stad för unga och vi arbetar strategiskt för att bli ännu bättre, men även praktiskt med flera välbesökta ungdomsarenor för unga mellan 13-18 år, säger Patrik Hohmann, chef på sektionen fritid.

Landskrona har fått särskilt beröm för arbetet med föreningslivet och i frågan om förebyggande insatser som är kopplade till högtider med stark alkoholtradition. Att Landskrona klättrat i rankning de senaste åren menar Kjell Thoresson, chef för fritids- och kulturförvaltningen, är en positiv utveckling för staden:
– Vi jobbar nära föreningslivet och involverar unga i många aktiviteter. Exempel på detta är Landskronakarnevalen och Idrottskalaset som sker i ett nära samarbete mellan kommunen och LISA, Landskronaidrottens samorganisation. I staden finns även Cityidrott som anordnar massor av aktiviteter för barn i åldern 6-12 år efter skoltid och på lov, säger han.

Till arkivet