Annons

Kaptenen på Götheborg åter i Landskrona

Med stort intresse lyssnade medlemmarna i Landskrona Segelsällskap på kapten Carsten Hedlunds historier från Ostindiefararen Götheborg.

Med stort intresse lyssnade medlemmarna i Landskrona Segelsällskap på kapten Carsten Hedlunds historier från Ostindiefararen Götheborg. Foto: Privat.

I ett halvår hade man väntat, längtat och planerat för att kaptenen på Götheborg, Carsten Hedlund, skulle komma till Landskrona Segelsällskap för att berätta om det ståtliga skeppets seglatser. Igår var det dags.

Annons
 

– Det är inte många som har kompetensen att segla ett gammaldags riggat råsegelfartyg där allt segel och däcksarbete sköts med handkraft. Vi fick följa färden från Skagerack upp genom Göta Kanal till Vänern där man besökte en rad städer under stort jubel. Det var helt unikt att se ett så stort segelfartyg i Vänern, berättar segelsällskapets ordförande Peter Malmberg.

Manskapet ombord på Götheborg var på Göta Kanal tvungen att plocka ner stora delar av riggen från 48 till 27 meter för att klara broar och kraftledningar. Något som fick göras med handkraft.

Färden gick vidare via Bremerhaven, ett snabbstopp i England och till sommarens stora begivenhet som var Amsterdam Sail. Alla stoppen gjordes i samband med segelfestivaler och i hamnarna mötte åskådarna upp i mängder, ofta i tidstypiska kläder. Seglingssäsongen avslutades med en liten runda in i Östersjön.

– Vi var ca 35 medlemmar från LSS med gäster som fick en riktigt trevlig kväll där uppmärksamheten ibland var så stor att man kunde hört en knappnål falla. Det var ju en föredragshållare med en viss auktoritet som stod framför oss, säger Peter Malmberg med ett leende.

– En höjdpunkt var när vår käre “Borgmästare”, Lennart Söderberg, tittade in och tackade Carsten för senast då han bjöds på en tur med Götheborg inför anlöpet till Landskrona, berättar Peter Malmberg som hoppas på en del 2 av fördraget.
– Landskrona Segelsällskap jobbar på att få den gode kaptenen att berätta den andra halvan av historien med fartyget, nämligen den när man besökte Landskrona och därefter seglade till Frankrike.

Det var i maj 2013 som Götheborg ståtligt gled förbi Landskrona Segelsällskaps hemmahamn.

Det var i maj 2013 som Götheborg ståtligt gled förbi Landskrona Segelsällskaps hemmahamn.

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser