Klart med bildarkiv i Tyghuset

bildarkiv2
En skön bild som kanske en dag hamnar i bildarkivet på Tyghuset. Göran Nyström, verksamhetsledare för Landskrona Foto flankerad av Joakim Berglund, vd på Bilder i Syd samt kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg från i våras när planerna på ett bildarkiv första gången presenterades. Foto: Håkan Karlsson.

I full enighet fattade kommunfullmäktige i veckan beslut om att den totala investeringsramen för fotostaden ska uppgå till  13.750.000 kronor. För pengarna byggs nu ett bildarkiv i Tyghuset som kommer att bli Sveriges näst största i sitt slag och inhysa drygt 20 miljoner negativ från HD/Sydsvenskans fotografer. Bildarkivet kommer att drivas av Bilder i Syd AB som är ett fristående bolag som äger rätten att sälja bilder ur Sydsvenskans bildarkiv till privatpersoner.

Samtidigt görs anpassning av den så kallade Exercishallen.
– Här kommer det att ges möjlighet för tillfälliga utställningar men även för företagsmässor och idrottsevenemang, förklarade kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L)  när ämnet diskuterades i Rådhuset under måndagen.

Någon debatt blev det inte även om socialdemokraten Leif Olin ville fördjupa sig i ämnet.
– Varför är detta bra för Landskrona och vårt kulturliv?, frågade han samtidigt som han undrade vad det är som brådskar så. Det hör till saken att ärendet varit återremitterat och ett extra kommunstyrelsemöte hade hållits timmen innan KF för att allt skulle gå formellt rätt till.
– Vi har andra kultursatsningar som hamnat i byrålådan trots beslut, menade han och syftade på det digitala huset som skulle byggas i anslutning till teatern.

–  Det är en satsning som sätter Landskrona på kartan, men som också ger invånarna något att titta på. Sånt som vi annars får resa långt för att se. Det är sammantaget en välgörande satsning för vår stad, replikerade Torkild Strandberg.

Kommunstyrelsen har redan gett tillstånd att sätta igång arbetet som i nästa etapp även ska ge lokaler åt Fridhems folkhögskolas fotolinje, lokaler för etablering av en fast fotohistorisk utställning samt därtill hörande kontorslokaler samt omhändertagande av stadens egna fotohistoriska arkiv.

 

 

Till arkivet