Annons

Schysst förmiddagsfika på gymnasiet

Personalen på Allvar Gullstrandgymnasiet uppmärksammade nationella FairTrade-fika-dagen. Foto: Karin Warlin

Personalen på Allvar Gullstrandgymnasiet uppmärksammade nationella FairTrade-fika-dagen.
Foto: Karin Warlin

Runt om i vårt avlånga land Fairtrade-fikade uppemot en halv miljon personer igår. Detta för att  uppmärksamma fler på vilken skillnad det gör för odlare och anställda när vi väljer Fairtrade-märkta produkter.

Annons
 

På torsdagens nationella FairTrade-fika-dag var personalen på Allvar Gullstrandgymnasiet påpassliga  under förmiddagsfikat med bland annat rättvisemärkt kaffe, te, choklad och bananer. Även elevrådet bjöds på fairtrade-fika.

Genom Fairtrade får odlare och anställda en tryggare försörjning, mer utbildning och ökade resurser till omtanke om miljön. Det handlar helt enkelt om schyssta spelregler.

Försörjning
Krav på långsiktiga handelsavtal, successivt höjda lönenivåer för anställda, ett minimipris för råvaran och en Fairtrade-premie för investeringar i lokalsamhälle och verksamhet.

Utbildning
När odlarna får en tryggare försörjning kan barnen gå i skolan istället för att arbeta. Samtidigt ges odlarna utbildning i bland annat jämställdhetsfrågor och demokratiutveckling.

Miljöhänsyn
Förbud mot skadliga bekämpningsmedel, ansvar för grund- och ytvatten, hänsyn till biologisk mångfald samt en högre betalning vid omställning till ekologisk produktion.

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser