Om Dublins barn i ny fotoutställning

jean_hermansson
Barn i Dublin. Foto: Jean Hermanson.

Fina fotoutställningar fortsätter att avlösa varandra på Landskrona Museum. Igår invigdes utställningen med Tore Johnsons ypperliga svartvita bilder från Paris och om  knappt 14 dagar går resan till Dublin och barnen där.  Det är Jean Hermanson och Dublins barn – det första och sista arbetet som kommer att visas under drygt fyra månader på museet.

Efter fotografen Jean Hermansons bortgång 2012 förvärvade Landskrona museum och Landskrona Foto Hermansons samlade livsverk. Nu visas utställningen Jean Hermanson och Dublins barn – det första och sista arbetet på Landskrona museum.

I slutet av 60-talet reser Jean Hermanson till Dublin. Hans plan är att med kameran som redskap följa i James Joyces fotspår. Men istället för att återskapa Leopold Blooms dygnsvandring väljer han att rikta kameran åt barnens håll. Barnen blir Hermanssons ledsagare in i gatans värld av både mörker och lek, och hans dokumentation av deras liv formar sig till ett omfattande och rikt arbete med en stark känsla för deras upplevelser. Fotografierna från Dublin var Hermansons första stora fotografiska arbete. Men det skulle dröja nästan femtio år innan han mot slutet att sitt liv började sortera i det innehållsrika materialet. I utställningen på Landskrona museum visas även denna kreativa process; kontaktkartorna presenteras jämsides med Jean Hermansons bilder av den irländska huvudstaden.

Fotografen och filmaren Nils Petter Löfstedt som under flera år arbetat tillsammans med Jean Hermanson är med i produktionen av utställningen. Han arbetar nu med en film om Jean Hermanson som kommer att visas på Sveriges Television under 2017.

Utställningen visas på Landskrona museum 14 oktober 2016 – 26 februari 2017.

Läs mer: 48 bilder av 50-talets Paris

 

Till arkivet