Nu skärper vi oss för Världens Barn

Jonny Karlsson från Cityidrott och Maria Andersson från IM hoppas kunna dra in en bra slant till Radiohjälpens kampanj Världens Barn. Nu efterlyser man dels saker och tjänster som kan auktioneras ut men även gamla sedlar.
Jonny Karlsson från Cityidrott och Maria Andersson från IM hoppas kunna dra in en bra slant till Radiohjälpens kampanj Världens Barn. Nu efterlyser man dels saker och tjänster som kan auktioneras ut men även gamla sedlar.
Jonny Karlsson från Cityidrott och Maria Andersson från IM hoppas kunna dra in en bra slant till Radiohjälpens kampanj Världens Barn. Nu efterlyser man dels saker och tjänster som kan auktioneras ut men även gamla sedlar.
Jonny Karlsson från Cityidrott och Maria Andersson från IM hoppas kunna dra in en bra slant till Radiohjälpens kampanj Världens Barn. Nu efterlyser man dels saker och tjänster som kan auktioneras ut men även gamla sedlar.

– Fattar ni. Vi är nästan sämst i landet, säger Maria Andersson, från IM, Individuell Människohjälp och syftar på den statistik som säger att Landskrona är en av Sveriges sämsta kommuner på att samla in pengar till Radiohjälpens riksinsamling Världens Barn.
– Det kan vi inte acceptera. Nu vänder vi på detta, säger hon med skärpa i tonen.

I samarbete med IK Wormo och Cityidrott tänker IM på lördag dra ett rejält strå till stacken.
I samband med att IK Wormo kvalspelar till division 2 mot Varberg ska det samlas in pengar bland åskådarna.
– Vi kommer att arrangera en auktion med fina produkter och tjänster samt ett fotbollslotteri. Allt ska oavkortat gå till Världens barn, poängterar Maria Andersson.

Även Cityidrott kommer att finnas på plats och hjälpa till.
– Våra ungdomsledare kommer att gå runt med insamlingsbössor. Det går rent av bra att lägga gamla sedlar i bössorna. Vi har ett avtal om att Världens barn ska få växla in dessa, inflikar Jonny Karlsson, från Cityidrott.

Är man snäll, så skulle man kunna säga att Landskrona gjorde en stark framryckning i Världens Barns kommunkamp förra året, då insamlingen ökade många procent jämfört med de senaste åren. Men än är Landskrona inte uppe i en krona i genomsnitt per invånare. Ifjol skänktes 0.94 kronor per capita, vilket motsvarade 41376 kronor. 2013 var motsvarande summa 13537 kronor.

Men tyvärr är insamlingen i Landskrona bland de minsta i landet. Om vi jämför med alla Sveriges 290 kommuner placerar sig Landskrona på plats 285, tätt följda av Svalöv och Bjuv.

I år är dock en liten rivstart gjord.
– Redan under sportlovet arrangerade vi en fotbollsturnering till förmån för Världens Barn och där drog vi in 4000 kronor,  vilka redan är inskickade, säger Jonny Karlsson.

Runt om i landet är nu cirka 100 000 frivilliga redo att på olika sätt bidra till årets Världens Barn-kampanjen; en insamling som är viktigare än någonsin. Genom Världens Barn får en stor mängd projekt runt om i världen stöd varje år och många av de barn som har det allra svårast ges möjlighet till skolgång och tryggare omständigheter i livet.
– Varje krona gör skillnad. För tre kronor kan ett litet barn ta bussen till skolan, säger Maria Andersson och redogör lite för aktiviteterna på Exan på lördag.
– Auktionen kommer att vara en så kallad tyst auktion. Man skriver sitt bud på en lapp. Fotbollslotteriet, kostar 20 kronor och i paus ska man försöka få sin fotboll närmst mittpunkten.

Aktiviteterna på Exercisfältet kör igång vid 12-snåret och pågår till efter att kvalmatchen är spelad på lördag. Matchen börjar klockan 13.
– Därefter sätter vi oss och summerar och skickar in resultatet till den TV-sända galan som är på kvällen, säger Maria Andersson och tipsar om att även Röda Korset kommer att vara ute med insamlingsbössor.
– Låt oss nu fördubbla fjolårets resultat i Landskrona, avslutar Maria Andersson.

Läs mer: Sjung för Världens Barn

Till arkivet