Annons

Upptäckte sin pianotalang i Sverige

mohammad_flygel

Mohammad Yazdani har på ett par månader lärt sig spela klassiskt musik på piano. Men han har fler talanger. Efter blott nio månader i landet klarar han av att låta sig bli intervjuad på svenska och svarar nästintill på perfekt svenska.

Det finns de som har det i sig, det där lilla extra. Mohammad Yazdani är en av dessa. Efter söndagens konsert med världspianisten Jacob Karlzon hördes nya toner från den flygel som står i den då tomma åhörarsalen. Det var Mohammad Yazdani som övade.
– Det är fantastiskt, säger Cecilia Kraitiss, ordförande  i Landskrona Kammarmusikförening som bjudit in pojken så att han får öva på en flygel.
– Han började spela i somras och det han lärt sig mest av, är genom att se hur andra gör på Youtube. Sedan har han övat själv, säger hon.

Annons
 

Fingrarna hanterar tangenterna varsamt och ett leende sprider sig när redaktionen går fram. Han slutar spela.
–  Hej, säger han och presenterar sig.
På utmärkt svenska förklarar han att han kom från Afghanistan till Sverige för nio månader sedan och att han är 15 år. Varför han fastnade för piano är han inte säker på.
– Det finns ett piano på Västervångskolan där jag brukar vara, säger han.

– Nu har vi sett till att han har hamnat på Kulturskolan. Det är en perfekt plats för honom, säger Cecilia Kraitiss.

När han spelar blir det uppenbart att han har en talang utöver det vanliga. Men några pianister i släkten i Afghanistan har han inte.
– Nej. Det är ingen i familjen som spelar piano. Men jag tycker att det är kul och jag tackar för att jag får komma hit till församlingshemmet och spela på denna flygel, säger han och ler stort.

Och vad tyckte han om Jacob Karlzon då?
– Han är den bästa, avslutar han och återgår till att spela.

Mohammad Yazdani en språk- och musiktalang.

Mohammad Yazdani en språk- och musiktalang.

Läs mer: Världspianist gästade Landskrona 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser