Annons

Gånggriften nyinvigd

Många sökte sig till Örenäsgånggriften i lördags för att delta vid nyöppnandet efter restaureringen. Foto: Thorsten Karlén, Landskrona stad.

Många sökte sig till Örenäsgånggriften i lördags för att delta vid nyöppnandet efter restaureringen. Foto: Thorsten Karlén, Landskrona stad.

 Många sökte sig till Örenäsgånggriften i lördags för att delta vid nyöppnandet efter restaureringen.

Annons
 

I lördag invigdes Örenäsgånggriften vid Ålabodarna under högtidliga former. På plats fanns två av Nordens främsta arkeologer Svend Illum Hansen och Björn Nilsson och från staden medverkar bland andra kommunalråd Mikael Fahlkrantz (MP) och stadsantikvarie Lena Hector.

Gånggriften som varit stängd sedan 2014 på grund av restaurering kunde på lördagseftermiddagen invigas inför ett 60-tal åhörare.
– Vi fick veta att gånggriften är den enda i Sverige som är åldersbestämd. Den är 5150 år gammal och därmed mycket äldre än till exempel Pyramiderna i Egypten, berättar Lennart Pettersson tidigare ordförande i Glumslövs Byalag som var en av talarna vid invigningen.

Den stora gravhögen strax norr om  Ålabodarna döljer en av Skånes bäst bevarade gånggrifter. Den upptäcktes 1843, då en oxe trampade igenom den vid den tiden överodlade högen.

Gånggriften undersöktes vid upptäckten samt även  i början av 1900-talet samt 1951 och 1953. I graven har man funnit bärnstenspärlor, pilspetsar, yxor, mejslar, borrar, spånknivar och skrapor av flinta, lerkärl med mera men också skelettrester av minst sju människor.
Vid gångens mynning påträffades omkring 20 000 krukskärvor. De kan vara rester av begravningsmåltider eller lerkärl med mat och dryck som offrats vid ingången i samband med religiösa ceremonier.
– Det är lite synd att skyltningen är så dålig som den är på platsen. Antingen borde kommunen eller Trafikverket se till att här finns vägskyltar som upplyser om fornminne, avslutar Lennart Pettersson.

Det bjöds på tal av bland andra Lennart Pettersson och därefter på fairtradefika. Foto: Thorsten Karlén,

Det bjöds på tal av bland andra Lennart Pettersson och därefter på fairtradefika. Foto: Thorsten Karlén, Landskrona stad.

Musikunderhållning av Rickard Bonde Truumeel. Foto: Thorsten Karlén,

Musikunderhållning av Rickard Bonde Truumeel. Foto: Thorsten Karlén, Landskrona stad.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser