Stadshuset firar 40

Landskrona stadshus firar i år 40 år.
Landskrona stadshus firar i år 40 år.

Den 1 juli 1976 flyttade kommunens förvaltningar in i det då nybyggda stadshuset.
– Vi är stolta över den skapelse vi flyttar in i, ty här har arkitekter och konstruktörer lyckats förena skönhet och elegans med god funktion och bra arbetsmiljö, sa kommunstyrelsens ordförande Bengt Öhrvik  i samband med inflyttningen.

Nu 40 år senare ska Stadshuset firas. Imorgon lördag hälsas allmänheten välkommen till öppet hus med musikunderhållning, aktiviteter, guidade turer, miniseminarier med mera.

Det var strax innan jul 1971 som beslut togs att samla alla kommunala förvaltningar under ett tak. Det uppdrogs åt Landskronahem att bygga ett kontorshus i kvarteret Gamla bryggan.

Tillsammans med professor Sten Samuelson ritade Landskronahems arkitekt och byggnadschef Inge Stoltz stadshuset.  Till en början tog man fram sex olika förslag var av ett valdes av kommunstyrelsen efter det att stormöten hållits med personalen. Inge Stoltz fick ansvaret för produktion, ekonomi, möblering och konstnärlig utsmyckning. Arkitekterna lyckades så pass bra med sina uppgift att man från Stadshusets sida, året efter uppförandet, förärade dem  med kommunens hedersmedalj.

Sommaren 1974 började Skånska Cementgjuteriet riva Sockerbruket som låg på platsen och två år senare var Stadshuset redo för invigning.

Huset som idag skulle benämnas som ett fyravåningshus med indragen femte byggdes i sex plan. Källarplanet räknades då, som nu som plan ett. Där fanns motionsavdelning och  ett garage med plats för 118 bilar för personal och besökande (!).

På entréplan, bottenvåningen, eller våning två (!) enligt hissknapparna fanns då, liksom idag telefonväxel, reception cafeteria med lunchservering och en foajé.

På plan 6 inrymdes kommunalråd med kansli och i gaveln närmst Tranchellska huset placerades kommunstyrelsens sessionssal med en betagande utsikt över sundet och Köpenhamn. 

Varje våning fick sin färg och har så än idag. Trots maktskifte är det alltså fortfarande rött högst upp. 

I det 19 meter höga stadshuset fanns vid inflyttningen 400 arbetsplatser och i allt 729 utrymmen. Byggkostnaderna uppgick till 30 miljoner kronor och det handlades inventarier och annan utrustning för ytterligare 3 miljoner kronor. 

Och imorgon är alltså du välkommen att besöka den kommunala arbetsplatsen.
  – Det ska bli kul och spännande att välkomna våra invånare och besökare till stadshuset och området runt omkring.  Tillsammans kommer jag och medarbetare i Landskrona stad välkomna er och visa upp våra verksamheter och vad som är på gång i staden, säger Thorsten Karlén, destinationsutvecklare i Landskrona stad.

Programmet för 40-årsfirandet hittar du här

Det gamla sockerbruket rivs för att ge plats åt stadshuset.
Det gamla sockerbruket rivs för att ge plats åt stadshuset.
2009 invigdes  skulpturen "Två personligheter" av den världsberömde konstnären Carl Fredrik Reuterswärd. Två klot, ett i diabas, ett i brons . som symboliserar det mångåriga samarbetet mellan just Carl Fredrik Reuterswärd och arkitekten Sten Samuelson. När stadshuset invigdes 1976 var pengarna slut för konstnärlig utsmyckning varför detta dröjde innan  de två samarbetsparterna åter kunde sammanstråla.
2009 invigdes skulpturen ”Två personligheter” av den världsberömde konstnären Carl Fredrik Reuterswärd. Två klot, ett i diabas, ett i brons  som symboliserar det mångåriga samarbetet mellan just Carl Fredrik Reuterswärd och arkitekten Sten Samuelson. När stadshuset invigdes 1976 var pengarna slut för konstnärlig utsmyckning varför detta dröjde innan de två samarbetsparterna åter kunde sammanstråla.
Den specialtillverkade armaturen som löper längs hela trapphuset känns än idag väldigt modern.
Den specialtillverkade armaturen som löper längs hela trapphuset känns än idag väldigt modern.
En arbetsgrupp bestående av arkitekter, personalrepresentanter, skyddsingenjörer och förtroendemän svarade för inköpen av inventarier till de allmänna utrymmena. Än idag lever vissa av dessa möbelgrupper kvar.
En arbetsgrupp bestående av arkitekter, personalrepresentanter, skyddsingenjörer och förtroendemän svarade för inköpen av inventarier till de allmänna utrymmena. Än idag lever vissa av dessa möbelgrupper kvar.

Till arkivet