Annons
Fredagen den 21:e januari
1.3°C 10.1m/s
Dagens namn: Agnes, Agneta

Ingen Lucia i Sofia Albertina

Såväl utvändigt som invändigt genomgår Sofia Albertina kyrka en omfattande renovering.

Såväl utvändigt som invändigt genomgår Sofia Albertina kyrka en omfattande renovering.

Sofia Albertina Kyrka genomgår just nu den största renoveringen någonsin. Tanken var att allt skulle vara klart till Luciafirandet i december. Men så blir inte fallet. Istället har man tvingats skjuta fram nypremiären till palmsöndagen nästa år, det vill säga den 9 april 2017.

Annons
 

Arbetet med att renovera Sofia Albertina kyrka pågår för fullt. Mycket återstår dock och tidsschemat har spruckit rejält.
– Det gick inte att reparera fönstren och därför har vi varit tvungna att tillverka nya med allt vad det innebär, säger Peter Grims, fastighetschef i Landskrona församling.
– Gör man sådana förändringar måste man ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen och sådant tar tid. Projektering, ansökningar och sedan genomförande fixar man inte på en kafferast.

När sedan allt det tidsödande arbetet med fasader och fönster är klart så väntar besiktning innan ställningarna inne i kyrkan tas ner. Och först därefter kan inredningen sättas på plats.
– Det rör sig om cirka en månads arbete att färdigställa allt.

Samtidigt som stadshuset firar 40 år med öppet hus på lördag så passar Landskrona Församling på att visa upp hur långt man kommit.
– Vi kommer att öppna dörrarna i korsarmarna klockan 10.30, 12,15 samt 13.00. Då kan man komma in och få höra lite om vad som händer. Tyvärr kan vi inte bjuda på någon större guidad tur än så, säger Peter Grims.

Och på tal om dörrarna så har de nu fått ny färg.
– Det stämmer. Vi hittade den färg som kyrkdörrarna hade när den invigdes 1788. Och efter noggranna undersökningar kom vi fram till att färgkoden heter British Racinggreen och den färgen har dörrarna idag, avslutar Peter Grims med ett leende.

sofia_albertina

Kyrkans portar har fått sin ursprungsfärg, “British Racinggreen”, som här i den norra korsarmen.

Byggnadsställningarna kommer att stå kvar ett bra tag till inne i kyrkan.

Byggnadsställningarna kommer att stå kvar ett bra tag till inne i kyrkan.

Läs mer: Höjdarjobb inne och ute

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser