Siw Malmkvist fick Sjösalapriset

Siw Malmqvist fick motta 2016 års Sjösalapris av Bo Malmsten ordförande i Evert Taubestiftelsen. Foto: Björn Löwenqvist.
Siw Malmqvist fick motta 2016 års Sjösalapris av Bo Malmsten ordförande i Evert Taubestiftelsen. Foto: Björn Löwenqvist.
Siw Malmqvist fick motta  2016 års Sjösalapris av Bo Malmsten ordförande i Evert Taubestiftelsen. Foto: Björn Löwenqvist.
Siw Malmkvist fick motta 2016 års Sjösalapris av Bo Malmsten ordförande i Evert Taubestiftelsen.
Foto: Björn Löwenqvist.

I ett strålande högsommarväder och i den absolut rätta miljön, Dalarö i Stockholms skärgård, fick Siw Malmkvist i lördags ta emot 2016 år Sjösalapris. Prisceremonin ägde rum inför ca 75 personer på det gamla tullhuset på Dalarö och priset består av en penningsumma, en plakett specialdesignad för varje pristagare och blommor.

Att det skulle delas ut ett årligt Sjösalapris fanns angivet i Evert Taubes testamente och det är Evert Taube-stiftelsen som utser pristagarna.
Ordförande i stiftelsen är Landskronabördige Bo Malmsten, som i sin presentation av Siw bland annat nämnde att hon inte kände igen honom, ”fast det bara gått 60 år sedan de träffades senast”.

Efter prisceremonin berättade Siw Malmkvist i sitt tacktal att hon kom i kontakt med Evert Taubes visor redan under den tid när hon bodde på ”Barnrika” på Artillerigatan i Landskrona. Favoriten var ”Pappa kom hem” och den sjöng hon givetvis också vid den sångstund hon bjöd på efter ceremonin.
– Siw nämnde då också att hon träffat Evert Taube när han gästade Hylands Hörna, där hon ju var värdinna, berättar Björn Löwenqvist från Härslöv som tillsammans med hustru Mona var på plats ute på Dalarö vid prisceremonin.

– Siw berättade också som vanligt med mycket kärlek om Landskrona, och när hon i sitt sångprogram frågade publiken, ”vad ska vi ta nu? föreslog jag ”Ingenting går upp mot gamla Skåne, i Landskrona …..” så föll detta på att Siws pianist inte hade noterna med sig. Så det blev allsång och ”Flickor bak i bilen” istället.

– Som vanligt avslutades det hela med mingel och dricka med tilltugg som enligt statuterna skall betalas av pristagaren som i och med den mottagna prissumman inte längre – enligt Evert – är ”obemedlad”, avslutar Björn Löwenqvist.

Till arkivet