Annons

Konst skapar reslängtan och vice versa

 Landskapsmålare är ett epitet som följer med konstnären Björn Wessman från början av hans konstnärliga karriär. Björns intresse för naturen startade tidigt i barndomen med lekar i vildvuxna skånska trädgårdar och skogar. Landskapet och naturen har ständigt varit återkommande motiv i rikt varierande former. Inspiration får han från hela världen.

Landskapsmålare är ett epitet som följt med konstnären Björn Wessman (född i Hässleholm 1949) från början av hans konstnärliga karriär. Hans intresse för naturen startade  i barndomen med lekar i vildvuxna skånska trädgårdar och skogar. Landskapet och naturen har ständigt varit återkommande motiv i rikt varierande former. Inspiration får han från hela världen.

Det är 50 år sedan konstmagnaten Sture Andersson, Borstahusgreven kallad, grundade Borstahusens konstförening. För tio år sedan flyttade föreningen sin verksamhet från centrum till det då nybyggda Pumphuset, ett hundratal meter från grundarens legendariska bostad, Kaptensgården. Under premiäråret i den nya konsthallen visades Björn Wessmans färgstarka landskapsmåleri. Nu är det dags igen. Jubileumsåret rullar vidare i Borstahusen.

Annons
 

Tio år har gått sedan konstpubliken i Landskrona senast kunde beskåda Björn Wessmans stora målningar och något mindre grafiska blad.
– Det är egentligen ingen större skillnad. Det är måleri så det är en fortsättning, säger Björn Wessman och kunde tillagt – en ny resa, denna gången till den lilla paradisön Rani i Nya Papua Guinea.

Sven Hedin, eller kanske ligger Carl von Linné närmre tillhands. En sak har konstnären gemensamt med upptäckarna och det är vurmen för resor, botanik och naturscenerier.

Vi står framför en målning som för ovanlighetens skull, när det gäller Björn Wessman, även bär på en siluett av en ortsbo.
– Jag målar människor så dåligt och dessutom rör de sig snabbare än landskapen, säger han urskuldande medan våra blickar dras mot den svart-vitrandiga havsormen Munimuni som ringlar vid vattenytan.
– Det händer inte så mycket i paradiset. Palmerna vajar. Tempot är lättjefullt. Dock lurar faran. Ormen är världens farligaste. Får den till ett bett i mjukdelarna så är du död på 20 minuter, säger han som simmat en meter ifrån det i landskronitiska ögon sett, vackra kräldjuret.

Det är nu fem år sedan Björn Wessman tillbringade två veckor på Rani. Skissblocket och fotografierna tog han med hem till ateljén i Stockholm där ett tjugotal oljemålningar blev resultatet. Han lägger till och drar ifrån i sina bilder.
– Landskapet är inte heligt, säger han.

Mellan de stora målningarna hänger grafik. Även dessa från resor. Här finns vyer från Australien och från huset i den sydfranska byn Aniane.
– Här är ljuset starkt. Jag försöker hitta koden för hur man målar ljuset. Vilken färgkod gäller när solen står i zenit?

–  Jag är inte en självsvåldig äventyrare, inte heller en globetrotter. Likväl är det resorna som givit mig bränsle för mina landskap.

Och visst blir man ressugen efter att ha betraktat Björn Wessmans utställning, “Paradiset – en annorlunda verklighet”.

Invigning är det imorgon lördag på Pumphustets konsthall i konstnärens närvaro klockan 13.
Utställningen pågår sedan till den 23 oktober.

Även ettårsjubileum firas i Borstahusen. Ännu en gång dök nämligen Lars Vilks med livvakter upp på en pressvisning på Pumphuset. Verket som betraktas var från början tänkt att bli ett landskap från Kullen men blev istället ett motiv från Papua Nya Guinea.  - Det måste ha varit i juni du var på Kullen. Då ligger ljuset precis så, konstaterad Lars Vilks, vilket visade sig stämma.

Även ettårsjubileum firas i Borstahusen. Ännu en gång dök nämligen Lars Vilks med livvakter upp på en pressvisning på Pumphuset. Verket som betraktas var från början tänkt att bli ett landskap från Kullen men blev istället ett motiv från Papua Nya Guinea.
Det måste ha varit i juni du var på Kullen. Då ligger ljuset precis så, konstaterad Lars Vilks, vilket visade sig stämma.

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser