Annons
Måndagen den 24:e januari
4.7°C 5.8m/s
Dagens namn: Erika

Planerna för nya och gamla Hotel Öresund

Göran Andersson med ritningarna på nya Hotel Öresund.

Göran Andersson med ritningarna på nya Hotel Öresund.

I augusti 2018 kommer Landskrona stoltsera med ett nybyggt hotell.

Annons
 

Hotel Öresund flyttar då två kvarter söderut till Jönsaplan. Landskrona Direkt fick ett engagerat samtal om framtidsplaner med Göran Andersson, VD för Thanda Group vilka äger och driver bland annat Hotel Öresund.

Göran Andersson är uppe i varv. Hotellchefen på Hotel Öresund äger och basar över en kedja med sex hotell i södra Sverige, lägg därtill Landskrona Slott samt ett cateringföretag som driver personalmatsalar, skolkök, golfkrogar och restauranger.
– Jag inser hur privilegierad jag är som får arbeta med det som jag tycker är så kul, säger han och berättar om sin satsning på det nya hotellet som kommer att kosta 150-200 miljoner kronor.

Göran Andersson öppnar en mapp med ritningar och breder ut dessa på bordet framför oss.
– Spaden sätts i marken i oktober, säger han och berättar att anbuden öppnas om en vecka och därefter kommer ett möte att hållas tämligen omgående då entreprenören utses.

– I våra anbudskrav har vi sagt att man ska ha byggt hotell tidigare. Det är betydligt mer speciellt att bygga hotell än bostadsfastigheter. Varje rum är en brandcell. Ventilation och klimatanläggningar till varje rum samt betydligt fler våtutrymmen än normalt kräver sitt.

 124 rum får det nya hotellet vilket är några färre än dagens 132. I storstäderna har det talats om en hotellboom med stora investeringar i nya hotell. Frågan är om Landskrona skulle tåla fler etableringar på marknaden?
– Nej, det gör den inte. Det är Malmö, Göteborg och Stockholm som klarar det men inte vi här på landsbygden. Sedan jag började driva hotell här i Landskrona 1995 fram tills idag så varierar vår beläggning mellan 43-51 procent beroende på konjunktur, säger Göran Andersson och menar att man idag får arbeta hårdare för att få rummen uthyrda.

För 20 år sedan var 60 procent av våra kunder affärsresenärer. Idag är motsvarande siffra 35 procent. Landskrona har tappat en hel del tunga aktörer på industrisidan som var goda kunder hos oss. Detta gör att vi fått satsa mer på konferensgäster, aktiviteter på slottet och olika paketarrangemang typ golf och annat.

De förändrade mönsterna hos kunderna gör att det nya hotellet kommer få andra typer av ytor som dessutom blir betydligt flexiblare än dagens.
– På första plan kommer det att finnas en jättestor lounge med direkt anslutning till en uteservering. Golfgänget vill gärna hänga och ta en öl tillsammans. Utöver reception kommer här även att finnas en frukost- och konferensmatsal samt längst in mot Nyhamn en À la carte restaurang med en väl tilltagen uteservering, där vi sommartid kommer att bjuda på enklare musikarrangemang, berättar Göran Andersson som faktiskt också kommer att hyra nedervåningen i den intilliggande bostadsfastigheten.
– Här kommer vi att ha ett gym.

På andra plan kommer det finnas en del hotellrum men främst blir detta en konferensavdelning med ett större flexibelt rum med plats för 270 sittande gäster.
– Det kommer även att finnas en del mindre lokaler. Den stora ska vi dessutom kunna dela av i fyra mindre rum.

 Våningsplan tre och fyra kommer att inhysa hotellrummen.
– 90 procent av rummen blir så kallade connecting-rooms. Det vill säga det finns en dörr till det intilliggande rummet, exempelvis om man vill hyra som familjerum eller att hela golfsällskapet ska kunna gå mellan sina rum.

På plan fem kommer det att byggas ett spa.
– Det blir fräckt med en pool över kanten på huset som kommer att hänga ut. Här blir det också en del behandlingsrum samt en utebar och ett däck med solstolar.

Vad  sker med gamla hotellet?
I mitten av augusti 2018 hoppas hotellchefen kunna hälsa gästerna välkomna till det nya hotellet och samtidigt så stängs det nuvarande med anor från 1700-talet. Frågan är då förstås vad som händer med det och den fantastiska källaren som idag inhyser restaurang Nils Holgersson.
– Vi tittar just nu på olika alternativ. Här finns intressenter för ålderdomshem och flyktingboende, säger Göran Andersson som tror att man kommer att sälja av en del samt behålla annat.

Hotellet består idag av olika fastighetskroppar där olika verksamheter finns utspridda.
– Här har vi mycket att vinna rent organisatoriskt i det nya, säger han innan han fortsätter berätta om planerna för byggnaderna.

Det finns ritningar på såväl bostäder som äldreboende i delen närmst Nyhamn. Vi har haft planer på att riva receptionsdelen för att öppna upp för en gata in i kvarteret, men det är kapitalförstöring, istället funderar vi här på små tvårumslägenheter. Nils Holgersson blir en festlokal. Vi river den låga byggnaden på gårdsplanen och bygger bostadshus på Slottsgatan och en park med  punkthus av terrasstyp på platsen.

I 1700-talshuset på Kungsgatan kan det bli lägenheter eller kontor.
– Tänk vilket fräckt kontorslandskap man skulle kunna bygga i vår konferenslokal Öresund, säger Göran Andersson.

Som om Göran Andersson inte hade nog med att driva sitt företag så sitter han sedan tolv år tillbaka också med i Visitas styrelse,  bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Här arbetar han för att förbättra förutsättningarna att driva företag inom branschen. Uppdraget innebär samtal med den tidigare vice statsministern Maud Olofsson som är organisationens ordförande samt andra beslutsfattare såväl inom politiken som näringslivet.
– Det är rätt ofta jag är i Stockholm och träffar makthavare såväl i riksdagen som på andra platser för att prata om besöksnäringen i stort. Nästa år löper dock mitt mandat ut och då får andra ta vid, säger han vars fulltecknade kalender vi alltså tryckt in oss i.

Så efter augusti 2018 väntar en lång semester?
– Då väntar ett nybygge i Lund med 108 rum som ska stå klart 2019 och parallellt ska vi även bygga ut i Helsingborg, avslutar Göran Andersson.

Göran Andersson är verkligen med om att forma framtidens kvarter runt stadshuset.

Göran Andersson är med om att forma framtidens kvarter runt stadshuset.

Kontor, bostäder. äldreboende? Just nu förs diskussioner om framtiden för de fastigheter som inhyser dagens Hotel Öresund.

Kontor, bostäder, flyktingboende och/eller äldreboende? Just nu förs diskussioner om framtiden för de fastigheter som inhyser dagens Hotel Öresund.

Det nya Hotel Öresund kommer att placeras i L-huset närmst stadshuskajen. Den ljusgrå byggnaden på illustrationen.

Nya Hotel Öresund kommer att placeras i det L-formade huset närmst stadshuskajen, den ljusgrå byggnaden på illustrationen.

Så här är det tänkt att Jönsaplan ska se ut sommaren 2018. Illustration: Jais Arkitekter

Så här är det tänkt att Jönsaplan ska se ut sommaren 2018. I gaveln placeras en á la carte restaurang med stor uteservering vid kajen. Det blir även möjligt att lägga till med segelbåten alldeles intill hotellet.
Illustration: Jais Arkitekter

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser