Heroisk BoIS-insats gav seger mot Malmö FF

Efter den heroiska matchen firade målgörarna Jonathan Levi, Erik Pärsson och Alexander Tkacz tillsammans med tränaren Agim Sopi.
Efter den heroiska matchen firade målgörarna Jonathan Levi, Erik Pärsson och Alexander Tkacz tillsammans med tränaren Agim Sopi.
Efter den heroiska matchen firade målgörarna Jonathan Levi, Erik Pärsson och Alexander Tkacz tillsammans med tränaren Agim Sopi.
Efter den heroiska matchen firade målgörarna Jonathan Levi, Erik Pärsson och Alexander Tkacz tillsammans med tränaren Agim Sopi.
Uppdaterad 23.50

Det tål att upprepas. Ännu en klassisk match har spelats på Landskrona Idrottsplats. Det som ingen trodde skulle kunna hända blev verklighet denna vackra sensommarkväll. BoIS besegrade allsvenska ledarna Malmö FF i svenska cupen med 3-1 inför 5 088 åskådare. Dessutom var segern i högsta grad rättvis. BoIS-målen gjordes i tur och ordning av Alexander Tkacz, Jonathan Levi och Erik Pärsson.

Det var många hjältar på Landskrona IP på torsdagskvällen. Tillsammans med det fantastiska vädret gjorde spelarna i BoIS kvällen till något magiskt. Med en sällan skådad inställning raderade dom ut Malmö FF under stora delar av matchen och Malmös tränare Allan Khun satte huvudet på spiken.
– Att stå här på en presskonferens och gnälla över hur mitt lag spelade är inte rätt. Då är det bättre att hylla BoIS och gratulera till en rättvis seger, sade han på den efterföljande presskonferensen.

Och visst hade han rätt. BoIS fick en drömstart. I den femte minuten hittar Erik Pärsson Alexander Tkacz med en perfekt passning på vänsterkanten. Och med precision lyckas han placera bollen i Marko Johansson bortre burgavel.

BoIS fortsatte att spela inspirerat och tio minuter senare var det dags igen. Än en gång var det Erik Pärsson som passade. Denna gång till Jonathan Levi på högerkanten som iskallt lobbade bollen över målvakten och jublet på IP visste inga gränser.
– När Levi chippar så tänker jag bara, Varför skjuter han inte? När sedan bollen seglar in i mål är det helt magiskt, säger den excellente framspelaren Erik Pärsson.

Därefter har MFF ganska mycket boll men några heta målchanser tillåter inte det stenhårda BoIS-försvaret.

I andra halvlek drar Malmö FF upp tempot och den första kvarten är det mycket spel mot BoIS-försvaret. De himmelsblå hade bland annat et skott i ribbans överkant efter bara två minuter. Men då slår han till igen, den gode Erik Pärsson. Men denna gång fick han göra målet själv efter en kontring efter en knapp timmes spel.
–  Det är galet, säger anfallaren med ett gigantiskt leende på läpparna när han efter slutsignal sakta går ut med sidlinjen och tittar upp mot läktaren. Synen är mäktig, liksom hyllningarna.
Erik Pärsson är som sagt inblandad i samtliga tre mål. Smörpassningarna till 1-0 och 2-0 målen håller minst allsvensk klass och frågan är vilket som är dagens mål på IP?
– Jag måste ju säga trean, säger han och skrattar.
– Skönast var nog trots allt att vi gör två mål under första kvarten. Det är sjukt vilken utdelning vi får.
Sitt eget mål beskriver Erik Pärsson som ”ett typiskt krigarmål”.
– Men det var oerhört skönt och känslorna tog över. Det är helt overkligt. Samtidigt är det typiskt att vi gör en sådan här match.

Bara minuter efter 3-0 målet var  nyinbytte Rasmus Alm mycket nära att göra 4-0 men han fick se bollen smita just utanför.

Istället fick MFF en chans att komma in i matchen. I minut 79 petar Jo Inge Berget in bollen från nära håll. Och därefter pressar MFF på men några riktigt heta chanser får de inte. Och när domare Robert Daradic blåser av matchen bryter ett jubel ut som inte hörts sedan BoIS spelade i Allsvenskan. Och en av de absolut gladaste var tränare Agim Sopi.
– Detta är det största ögonblicket i min karriär som fotbollstränare. Jag visste att killarna hade det i sig och jag är så stolt att jag saknar ord, sade han efter att har firat med spelarna tillsammans med fansen på Engelska Läktaren.

BoIS tränaren är alltid engagerad vid sidlinjen men sällan har han sprungit och agerat lika mycket i sin lilla tekniska zon som idag. Den vildsintaste orkesterledare hade haft svårt att hänga med.
I dag behöver jag massage. Jag har spänningar i nacken och vet inte hur många meter jag sprungit. Jag vet knappt var jag är och vad jag säger.

– Jag hade just denna här matchbilden i mitt huvud. Sen vi fick den här lottningen så har spelarna haft denna matchen i bakhuvudet. De har inte kunna släppa den och alla har velat vara med, säger Agim Sopi och menar att det varit på gott och ont.
– Men när matchen nu kom sa jag till killarna att ni har det i er och vi har varit noggranna i vår kartläggning av MFF och visste vilka ytor vi skulle söka upp och var vi skulle hota dom.

Alexander Tkacz försöker beskriva känslan när han ser att hans skott går i mål.
– Jag bara såg att den gick in. Den glädje jag kände kan jag inte nog beskriva. Det är det största som hänt mig. Än så länge, säger han och skrattar.

En som inte tränat sedan i fredags är yttermittfältaren Filip Pivkovski, då han åkte på en lättare skada. Att han skulle missa matchen fanns dock inte på världskartan.
– Jag kände mig lite ringrostig men jag kämpade på och hade idag fått defensiva instruktioner. Vi visar att vi kan.

Hela laget ska ha en enorm eloge för dagens insats. En som verkligen fick allt att stämma var Måns Ekvall som var med från start.
– Det var en fantastisk match. Tveklöst min bästa i BoIS-tröjan. Vi fick en perfekt start och sedan gav vi 110 procent.

Mikael Dahlgren gjorde också sin bästa match för säsongen.
– Malmö hade väl inte sin bästa dag samtidigt som vi lyckades med allt. Då blir det så här. Vi vinner klart rättvist. När klockan gick över 90 minuter så var jag klar över att vi skulle vinna.

Hans skottäckning vid Jo Inge Bergets framstormning i den 73.e matchminuten där bollen sedan dessutom tar på den skäggige MFF-anfallaren till inspark var gåshudsframkallande. När BoIS-backen därefter dubbeltunnlar två ljusblå var prestationen helt i klass med de tre målen.
– Vi får hoppas att det finns inspelat, säger lagkaptenen.
– En sådan här match och med denna publiken, säger han och slår ut med armarna.
– Självklart får vi massor av inspiration. Det tidiga målet gör att vi vågar spela ut och när sedan tvåan kommer så slappnar vi av ännu mer. Vi krigar fantastiskt bra. Alla står upp för varandra, berömmer backklippan.

På frågan hur laget nu ska lyckas ladda om till söndag då BoIS reser till Småland för att möta Husqvarna har Mikael Dahlgren ett tydligt svar.
– Vi får fira detta ikväll. Men i morgon är en ny dag och då börjar vi blicka framåt. Matchen mot Husqvarna är oerhört viktig och det gäller att vi kan hitta det spelet och den inställningen vi hade idag.

Inne på samma linje är Erik Pärsson.
– Vi har ett helt fruktansvärt bra lag. Det är klart att vi taggar upp lite extra idag. Alla gör sitt livs match. Nu vet vi och det gäller att lyfta in det i seriespelet.

BoIS ordförande Gabriel Munck var märkbart tagen efter matchen. Med ett leende gick han runt på gräsmattan när Landskrona Direkt frågade hur detta skulle firas.
– Jag ska hem och öppna en flaska Champagne. Och eftersom jag är ensam hemma med katterna så får jag dricka det mesta själv, säger han och skrattar.

Kurt Hultqvist är pressansvarig för Landskrona BoIS och dagen till ära bjöds det på Landskronakaffe med fikabröd på pressläktaren.
– Det ändrar vi inte på. Det var ett vinnande koncept, tillstod han.

BoIS målvakt Amr Kaddoura hade en hyfsat lugn kväll trots att det var Malmö FF som stod för motståndet. Foto: Ulf Bjarke, Foto261.se
BoIS målvakt Amr Kaddoura hade en hyfsat lugn kväll trots att det var Malmö FF som stod för motståndet.
Foto: Ulf Bjarke, Foto261.se
Erik Pärsson gjorde kanske sin bästa match i BoIS-tröjan. Foto: Ulf Bjarke, Foto261.se
Erik Pärsson gjorde kanske sin bästa match i BoIS-tröjan.
Foto: Ulf Bjarke, Foto261.se
Jonathan Levi utmanar. Foto: Ulf Bjarke, Foto261.se
Jonathan Levi utmanar.
Foto: Ulf Bjarke, Foto261.se
Erik Pärsson firas efter att han gjort 3-0. Foto: Ulf Bjarke, Foto261.se
Erik Pärsson firas efter att han gjort 3-0.
Foto: Ulf Bjarke, Foto261.se
MFF-klacken gav inte upp trots att de låg under praktiskt taget hela matchen. Foto: Ulf Bjarke, Foto261.se
MFF-klacken gav inte upp trots att de låg under praktiskt taget hela matchen.
Foto: Ulf Bjarke, Foto261.se
Jonathan Levi har just gjort 2-0.. Foto: Ulf Bjarke, Foto261.se
Jonathan Levi har just gjort 2-0.
Foto: Ulf Bjarke, Foto261.se
Alexander Tkacz har gjort mål i två matcher i följd. - Jag har börjat hitta rätt, säger han. Foto: Ulf Bjarke, Foto261.se
Alexander Tkacz har gjort mål i två matcher i följd.
– Jag har börjat hitta rätt, säger han.
Foto: Ulf Bjarke, Foto261.se
Såväl Agim Sopi som Allan Kuhn är väldigt aktiva tränare. Foto: Ulf Bjarke, Foto261.se
Såväl Agim Sopi som Allan Kuhn är väldigt aktiva tränare.
Foto: Ulf Bjarke, Foto261.se
Slutsignal. Foto: Ulf Bjarke, Foto261.se
Slutsignal.
Foto: Ulf Bjarke, Foto261.se

 

Till arkivet