Annons

Terrorns ansikten på fotofestivalen

Den polske fotografen Tomasz Kizny tillbringade flera år i forna Sovjet, där han samlade fotografiska dokument om Gulag och intervjuade och fotograferade dess överlevare. Resultatet presenterades i sex länder som del i en bok och en vandringsutställning. Hans forskning om den stora terrorn under Stalins regim har legat till grund för en utställning och en bok i samarbete med Dominique Roynette, tidigare formgivare på den franska tidningen Libération och under ett decennium art director och bildredaktör  på Le Monde.

Den polske fotografen Tomasz Kizny tillbringade flera år i forna Sovjet, där han samlade fotografiska dokument om Gulag och intervjuade och fotograferade dess överlevare. Resultatet presenterades i sex länder som del i en bok och en vandringsutställning. Hans forskning om den stora terrorn under Stalins regim har legat till grund för utställningen samt en bok i samarbete med Dominique Roynette, tidigare formgivare på den franska tidningen Libération och under ett decennium art director och bildredaktör på Le Monde.

Efter Sovjetunionens upplösning 1991 öppnades successivt en stor mängd tidigare hemliga arkiv upp, arkiv som bland annat bestod av dokumentation av människor som fallit offer för den hårda regim som rådde i landet under Josef Stalin. Den polske fotografen och journalisten Tomasz Kizny reste under flera år därefter runt i forna Sovjetunionen. Där samlade han fotografiska dokument om Gulag och intervjuade och fotograferade barn till de som förts bort och aldrig kommit tillbaka. Resultatet blev en bok samt en utställning som visas på Citadellet i Landskrona under fotofestivalen som drar igång på fredag.

Annons
 

– Det som skedde var det största brottet mot mänskligheten i fredstid, säger Tomasz Kizny om Josef Stalins terrorvälde och förklarar.
– Mellan den 5 augusti 1937 till den 17 oktober 1938 avrättades inte mindre än 750 000 människor från alla samhällsklasser, unga och gamla. Det skedde cirka 1 600 avrättningar varje dag.

Tomasz Kiznys forskning ligger till grund för en utställning som kan ses på Citadellet i Landskrona under Fotofestivalen. Utställningen heter The Great Terror 1937-38. Dessutom har han gett ut en bok i samarbete med Dominique Roynette. Båda två befinner sig just nu i Landskrona och förbereder sig för festivalen.

Utställningen, som visas i det gamla fångtornet är i tre delar.

Terrorns gravplatser består av Tomasz Kiznys fotografier av avrättningsplatser och massgravar, vars läge i flera decennier hölls hemligt. Fotona visar drygt 40 sovjetiska ”dödens fält” på före detta sovjetiskt territorium, från ryska Fjärran östern till Vitryssland och från Arktis till Ukraina.
– Ända sedan neandertalarna fanns på jorden har man haft ceremonier och speciella platser för de som gått bort. Men här är det inte fråga om något sådant. Här talar vi om direkta avrättningar vid kanten till massgravar. Det är ohyggligt, säger fotografen.

Andra delen som handlar om de dömda är en samling reproduktioner av foton av fångar, tagna av den sovjetiska säkerhetspolisen NKVD under 1937-38. Det är de sista bilderna av de dömda strax före avrättningen.
– När bilderna tas vet fångarna inget mer än att deras liv är i fara. Därför är deras ansiktsuttryck väldigt olika, säger Tomasz Kizny och hans kollega Dominique Roynette fortsätter.
– Jag tycker att man kan se skillnad på blicken hos männen och kvinnorna. Kvinnornas blick är mer uppgivna, som om de redan är borta, säger hon.
– Många avrättades samma dag eller dagen efter fotografierna togs.

I tredje delen finns nutida foton av personer vars föräldrar mördades under perioden. Tillsammans med porträtten finns utdrag ur intervjuer, gjorda av Tomasz Kizny, som visar på atmosfären under den tiden. De intervjuade berättar minnen av sina föräldrar och om dagen när de arresterades, de talar om många års sökande efter anhöriga som försvann spårlöst, och även om hur det var att leva med stämpeln ”barn till folkets fiende”.
– De berättade till exempel om hur det bankade på dörren mitt i natten och föräldrarna släpades bort för att aldrig återvända, säger Tomasz Kizny.

Under drygt fem år arbetade fotografen med projektet.
– Egentligen så började vi långt innan men 2007 tog det fart på riktigt och sedan höll jag på till 2013. Det blev många och långa resor.

På frågan om hur de ryska myndigheterna såg på hans arbete svarar han att det inte var några större problem.
– Putin har aldrig förnekat vad som hänt även om han gärna framhåller den storhet som det sovjetiska imperiet hade. Men det är klart. Jag fick ju inte söka på allt var som helst. Men det blev ändå tillräckligt för att vi skulle kunna ge en riktig bild av den terror som rådde, säger Tomasz Kizny.

Förutom 40 fotografier på fångar så visas bildspel samt levande bilder som vittnar om händelserna. Såväl Tomasz Kizny som Dominique Roynette stannar i Landskrona till måndag.
– Naturligtvis kommer vi att vara på plats på vår utställning. Men vi kommer även att gå runt och se oss om. Det är en fantasisk festival i en härlig stad. Här är så lugnt och skönt, avslutar Dominique Roynette.

Såväl Tomasz Kizny som Dominique Roynette kommer att hålla fördrag vid fredagens internationella seminarium – Mediekonsumption och minnesförlust i en digital tidsålder – på Landskrona teater.

Tomasz Kizny är fotograf och journalist och bildade 1982 Dementi, den hemliga agenturen för fotografer. Han är erkänd forskare och har studerat kommunismens brottshistoria.

Tomasz Kizny är fotograf och journalist och bildade 1982 Dementi, den hemliga agenturen för fotografer. Han är erkänd forskare och har studerat kommunismens brottshistoria.

Christian Caujolle, konstnärlig ledare för Landskrona Foto Festival 2016 är glad att nu kunna visa upp Citadellet som en av utställningsplatserna för festivalen.  - Det är fint att kunna göra detta och samtidigt visa Tomasz Kizny fantastiska arbete på platsen, säger han.

Christian Caujolle, konstnärlig ledare för Landskrona Foto Festival 2016 är glad att nu kunna visa upp Citadellet som en av utställningsplatserna för festivalen.
– Det är fint att kunna göra detta och samtidigt visa Tomasz Kizny fantastiska arbete i fångtornet, säger han.

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser