Sommarens sista specialvisning och formprat

Helén Phan vid sin ”Pause Hut”.
Helén Phan vid sin ”Pause Hut”.
Helén Phan vid sin ”Pause Hut”.
Helén Phan vid sin ”Pause Hut”.

Nu på torsdag 28 juli kl 18:30 är det dags för den sista omgången av samtalsserien ”Formprat” som arrangeras i samband med utställningen Formgalleriet c/o Landskrona konsthall.  Åter bjuds det på en specialvisning där utvalda medverkande formgivare presenterar sina egna projekt.

Denna gång medverkar:

Esa och Lisa Tanttuu, som tillsammans driver det miljömedvetna designföretaget jollygoodfellow, fastnar ofta för vardagliga bruksföremål som kan sprida positiva ”vibes” med anknytning till musik och instrument. Det grafiska trycket Batterie visar ett trumset som har fått sin namn efter det skämtsamma namnet på trummis från franskans batterie.

En tamburin på väggen hemma hos familjen Tanttuu blev ett foto som bearbetades digitalt och blev ett tryck på papper innan det blev ett motiv på en tygkasse och så var produkten ”Tambourine” skapad.

Som ett komplement till digitala spel gillar Esa och Lisa det sociala med att samlas kring ett fysiskt spel och då gärna enkla varianter som klassikern Othello. Deras version är en återbruksprodukt där spelpjäserna sågats upp av förbrukade trumpinnar och spelplanen är gjord av en överbliven stuvbit som fungerar både som påse för alla spelets delar och som spelplan med rutnätet tryckt på ena sidan.

Rani Leoson Samuelsson

På ett långt bord i utställningshallen står Ranis 111 kavlade vaser tätt uppställda som små unika figurer. De är resultatet av ett undersökande arbete som pågick under en dag och med en bestämd mängd, 10 kg, lera. Rani ville med det här projektet titta närmare på kreativitetens process mitt i själva skapandet för att se hur arbetet förändras genom att sätta tydliga ramar.

Skålarna i projektet ”Me” hämtar sin inspiration från det pågående till synes aldrig sinande behovet av att ta selfies och hur en selfie skulle kunna uttryckas i keramik. Selfie-skålarna som är gjorda av avgjutna Barbie- och Ken-huvuden blir en objektifiering av ansiktet.

Den topografisk fika-brickan ”Trayscape” kom till efter ett eget personligt behov av att ha en bricka som tillåter en mer kreativ uppläggning av fikabrödet.

Helén Phan

”Pause Hut” är resultatet av en observation på en förskola där det blev tydligt att många barn har ett starkt behov av att kunna dra sig undan till en privat sfär i sin miljö, både som individer men även tillsammans med vänner tillsammans i lek. Produkten är enkel att ta fram och enkel att montera för barnen och samtidigt svarar den mot andra behov i förskolemiljö såsom förvaringsutrymme och ljudbuller.

Ali Atié

”Det finns något djupt mänskligt i att sitta tätt tillsammans i något som rör sig”, säger möbelsnickaren Ali Atié om känslan som absolut infinner sig när man slår sig ner i ”Malmögungan”, som är utställningens största objekt och som man får lov att sitta i. Gungan är ett beställningsjobb för uppdragsgivaren Malmö Stad som önskade en klassisk pargunga för att skapa naturliga möten. Den finns idag utplacerad på ett flertal ställen runt om i den offentliga miljön i Malmö.

Utställningen Formgalleriet #3 visas till och med söndagen den 7 augusti.

Till arkivet