Ingen skulptur utanför Citadellkliniken

Fotomontage. En skulptur utanför Citadellkliniken ogillades av Statens Fastighetsverk.
Fotomontage. En skulptur utanför Citadellkliniken ogillades av Statens Fastighetsverk.
Denna skulptur av den finske konstnären Timo Solin ville Citadellkliniken placera utanför Strandpaviljongen. Statens Fastighetsverk säger dock blankt nej.
Denna skulptur av den svensk/finske konstnären Timo Solin ville Citadellkliniken placera utanför Strandpaviljongen. Statens Fastighetsverk säger dock blankt nej.

Citadellkliniken, som huserar i före detta Strandpaviljongen i Landskrona, ville tillsammans med en gallerist placera en skulptur vid ingången till kliniken. Skulpturen, en kvinna, är tillverkad av den kände svensk/finske konstnären Timo Solin. Statens Fastighetsverk säger dock blankt nej till förslaget.

Till Landskrona Direkt säger Peter Backe från Galleri Gamla Staden att han inte förstår motiveringen till att statyn inte skulle få placeras på platsen.
– Kommunen har placerat ut skulpturer runt om i området som en skulpturpark. Citadellkliniken tyckte att detta kunde vara en fin gest att placera en skulptur för allmän beskådan Detta skulle utgjort en förlängning av kommunens skulpturpark samt ersatt en ganska tråkig rosenrabatt som lätt går att återställa om man skulle vilja av någon anledning i framtiden flytta skulpturen, säger han.

Statens Fastighetsverk (SFV) ger följande motivering.
”SFV anser att det inte finns ett tillräckligt tydligt motiv för att ansöka om tillstånd hos Riksantikvarieämbetet att placera en skulptur i det skyddade området där nuvarande verksamhet inte utgör någon koppling till det som utgör grunden för Landskrona citadells kulturhistoriska värden genom tiderna.”

Peter Backe gav dock inte upp så lätt utan mejlade till Maria Nordh, fastighetschef på SFV.
– Jag frågade om det fanns någon möjlighet att beslutet kunde omprövas. Men svaret var tydligt, säger han besviket.
– De svarade bara ”Nej, definitivt nej”.

Landskrona Direkt har försökt nå Citadellkliniken men de håller sommarstängt. Maria Nordh är inte heller anträffbar då hon har semester.

Timo Solin, svensk/finsk skulptör och målare räknas som en av Sveriges mest kända nutidskonstnärer. - På senare år har han skapat kraftfulla och expressiva skulpturer i plåt, ofta med starka blåa och röda färger. Hans skulpturer engagerar betraktaren och lämnar ingen oberörd, skriver auktionsfirman Bukowski i en beskrivning av konstnären och nog är det så.  Foto: Håkan Karlsson.
Timo Solin, svensk/finsk skulptör och målare räknas som en av Sveriges mest kända nutidskonstnärer.
På senare år har han skapat kraftfulla och expressiva skulpturer i plåt, ofta med starka blåa och röda färger. Hans skulpturer engagerar betraktaren och lämnar ingen oberörd, skriver auktionsfirman Bukowski i en beskrivning av konstnären och nog är det så. Foto: Håkan Karlsson.
Fotomontage. En skulptur utanför Citadellkliniken ogillades av Statens Fastighetsverk.
Fotomontage: En skulptur utanför Citadellkliniken ogillades av Statens Fastighetsverk. Foto: Ronja Karlsson.

Till arkivet