Annons

Vad sker i designprocessen?

Ola Gillgrens stol "Big basket" i stål, yllefilt och kallskum är minst sagt rymlig.

Ola Gillgrens stol “Big basket” i stål, yllefilt och kallskum är minst sagt rymlig. Stolen finns just nu att skåda på Landskrona konsthall, där man ytterligare fyra torsdagar i sommar kan vara med och diskutera form och design.

På torsdag, den 7 juli klockan 18.30, gästas Landskrona konsthall av Eva Wängelin, intendent på Designarkivet, Kalmar konstmuseum.

Annons
 

I samband med utställningen ”Formgalleriet c/o Landskrona konsthall” arrangeras samtalsserien ”Formprat” fem torsdagar under sommaren. Programmet inleddes förra veckan med ett välbesökt samtal med glasformgivaren och keramikern Ingegerd Råman.

Eva Wängelin kommer att prata på temat ”Design och konsthantverk” och hon undersöker hur begreppen förhåller sig till varandra. Redan under den tidiga industrialismen föddes rörelser som ville bevara hantverk som en kvalitet i formgivningen. Kan man idag hävda att design parasiterar på konsthantverket och dess tradition som alltid står för hög kvalitet? Finns en respektlöshet inför traditionen hos designern? Nej, det är inte ett ”sämre” hantverk som är det kvalitativa hantverkets motpol utan massproduktionen som skapar ohälsosam konkurrens med avseende på mängd och pris.

Eva Wängelin gör en historisk överblick och knyter samhällsförändringar och ideologiska rörelser till en ständigt pågående föränderlig syn på formgivning och hantverk. Var står vi idag?

Kommande Formprat:

Torsdag 14/7, kl 18.30: Specialvisning
Utvalda projekt visas och presenteras av medverkande formgivare. Fri entré.

Torsdag 21/7, kl 18.30: Olof Kolte
Samtal om design för framtiden med Olof Kolte, formgivare och lärare på Industridesignprogrammet, Tekniska Högskola. Fri entré.

Torsdag 28/7, kl 18.30: Specialvisning
Utvalda projekt visas och presenteras av medverkande formgivare. Fri entré.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser