Annons

Irland i fokus

Irland1

From the series The People’s Taxis, 1998 Foto: Patrick McCoy

För tredje sommaren i rad presenteras ett annat lands fotografi i Landskrona. De tidigare länderna har varit Turkiet och Tjeckien.
– För kommande år planerar vi för Finland, Chile, Indien och ett ännu ej bestämt afrikanskt land, säger Göran Nyström, verksamhetsledare för Landskrona Foto i samband med att årets land, Irland, redan ikväll har vernissage.
– Att valet föll på Irland är för att landet har en spännande historia och vi tyckte det vore intressant att se hur fotografiet avspeglas i detta, säger han och berättar att den fotohistoriska utställningen ser Irland som en ö och inte två länder.

Annons
 

– I Landskrona Foto View, Ireland förhåller vi oss till den visuella klichébilden av landet, säger utställningens curator Jenny Lindhe.

Bilden av den gröna ön, de fattiga på potatisfälten, mannen på puben eller pressbilderna från konflikten i Nordirland har man valt bort.
– Jag åkte dit. Irländarna var själva trötta på de bilderna, säger Jenny Lindhe och berättar att man istället försökt hitta hur de irländska fotograferna ser på sitt hemland, dels genom historien men också idag.
– Musiker och författare kände jag till men fotografer var en vit fläck, medger hon och berättar att det nu sjuder av intresse och fotografer på ön.
– Det finns massor av utställningar och festivaler men också mängder av spännande unga fotografer på Irland idag.

I utställningen som invigs av Irlands ambassadör i Sverige Orla O´Hanrahan ikväll klockan 18, finns fyra teman i lika många rum, Ett annat landskap, Porträtt av tid, Hemland samt Ögonvittnet.
– I det senare följer vi landet inifrån och ifrågasätter konfliktbilden, avslutar Jenny Lindhe.

In i det sista arbetas det febrilt med att få utställningen Landskrona Foto View: Ireland färdig innan kvällens invigning. Göran Nyström håller ett vakande öga allt medan konstkritiker Thoams Millroth samtalar med curator Jenny Lindhe.

In i det sista arbetas det febrilt med att få utställningen “Landskrona Foto View: Ireland” färdig innan kvällens invigning. Göran Nyström håller ett vakande öga över det hela, allt medan konstkritiker Thomas Millroth samtalar med curator Jenny Lindhe.

- Ovanligt snygg scrapbooking, menar Jenny Lindhe när hon visar upp ett par av  Lady Louisa Tenison sidor.

– Ovanligt snygg scrapbooking, menar Jenny Lindhe när hon visar upp ett par av Lady Louisa Tenisons sidor.

irland4

Trish Morriseys iscensatta familjebilder.

irland2_SeanHillen_The-Colosseum-of-Cork

– Sean var väldigt tidigt ute med sina collage av “irländska” landskap. Idag är det många som använder just den tekniken, menar Jenny Lindhe. The Colosseum of Cork, 1994 (IRELANTIS). Foto: Sean Hillen.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser