Annons

Jonas Bergh presenterar kulturskatter

Jonas Bergh gästar Landskrona Direkt. Foto: Håkan Karlsson.

Jonas Bergh från ett tillfälle då han gästade Landskrona Direkt. Foto: Håkan Karlsson.

Jonas Bergh, författare, uppväxt i Landskrona har ambitionen att utöka de kulturella inslagen, under karnevalen, genom att presentera ett specialkomponerat program.

Annons
 

Jonas Berg, född och uppvuxen i Landskrona, har de senaste åren filat på en idé om att bygga ett eget evenemang i evenemanget, parallellt med det traditionella karnevalsfirandet. I år bestämde han sig för att göra slag i saken, och kontaktade karnevalsledningen, för att beskriva sina idéer.
– Vi blev uppringda av Jonas Berg, redan tidigt i våras, berättar Lena Bergkvist, ansvarig projektledare för karnevalen.
–  Jonas presenterade några alternativa idéer som vi i ledningen tyckte lät väldigt spännande. Han fick sedan fria händer, och vi uppskattar verkligen det arbeta han lagt ner.

Så här beskriver Jonas Bergh själv sina idéer:
– Det finns en vacker värld som alla inte får möjlighet att se. Det finns många författare och andra sorters kulturarbetare som har sitt ursprung i Landskrona, de är etablerade och uppskattade i hela landet men flera av dem förbluffande okända i stan.

– Därför har jag satt ihop ett program där några får möjlighet att presentera sig. Det blir tonvikt på litteratur men även fotografi och textbaserad musik får plats. Kom och upplev hur en möjligen smalare landskronakultur inte alls är svår, utan öppen och välkomnande för alla, förtrollande.

Evenemanget äger rum under karnevalfirandets andra dag, fredagen den 29 juli, på Slottscaféet, med start kl. 14.00

INNEHÅLL:

THOMAS H JOHNSSON
Thomas H Johnsson är fotograf från Landskrona som startat fotoutbildningen på Fridhems folkhögskola samt, inte minst, Landskrona Foto Festival. Han har gett ut flera böcker och har haft ännu flera utställningar. Denna eftermiddag kommer han att samtala med Jonas Bergh om deras intima samarbete som startade 2007 med boken En blues från Landskrona som fick stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt. Totalt har de gett ut fyra böcker tillsammans, den senaste En sista blues från Landskrona.

JOSEFIN BRODELL
Josefin Brodell är född 1987. Går första året på Albins skrivarlinje i Landskrona. När hon inte skriver skönlitterärt jobbar hon som översättare och i en bokhandel. För tillfället arbetar hon på en diktsvit med arbetsnamnet Överlevnadsstrategier och andra hobbies. Hennes texter är lekfulla, experimentella och har en särskild rytm. Helst skriver hon om det vilda och det gömda, det som ligger under ytan och pyr. Men också om typ gamla älskare, periodiska systemet eller en skarv i en boulevard.

JONAS BERGH
Jonas Bergh är född och uppvuxen i Landskrona. Han har skrivit flera böcker som utspelar sig i staden (bl a romanerna Och fortsätta vidare bort, En sång för Sonny och Karola samt På väg till Charlotta Anderson). Tillsammans med fotografen Thomas H Johnsson avslutade han tidigare i år den sk Bluestrilogin med En sista blues från Landskrona. Bergh bor sedan flera år i Malmö men släpper aldrig LA. Under hösten kommer hans femtonde bok.

L.T. FISK
L.T. Fisk kan för enkelhetens skull kallas singer/songwriter, men han är mycket mer än så. Med en helt unik skånsk röst och ett helt unikt språk, och en alldeles speciell instrumentering sjunger han sånger som är berättelser, eller besvärjelser. Han har gett ut flera hyllade skivor. Han heter egentligen Johan Andersson och kommer från Landskrona.

PETRA MÖLSTAD
Petra Mölstads första diktsamling Införsel utkom 2013. Hennes andra bok, Omloppstid, kom ut 2015. Bok nummer tre, Din Disciplin, kommer i höst. Är också aktuell i ETCs antologi Om detta sjunger vi inte ensamma, Dockhaveriets antologi dock-ument, anti-logi samt antologin Världens kortaste antologi på förlaget Trombone. Publicerar tämligen ofta texter i tidskrifter och är aktuell i OEI, Författaren, Folket i Bild och Floret. Arbetar och bor i Malmö, uppväxt i Häljarp/Landskrona.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser