42 produkter av 37 formgivare förfinar sommaren

Ola Gillgrens stol "Big basket" i stål, yllefilt och kallskum är minst sagt rymlig.
Ola Gillgrens stol "Big basket" i stål, yllefilt och kallskum är minst sagt rymlig. Stolen finns just nu att skåda på Landskrona konsthall. Där man ytterligare fyra torsdagar i sommar kan vara med och diskutera form och design.
Ola Gillgrens stol "Big basket" i stål, yllefilt och kallskum är minst sagt rymlig.
Ola Gillgrens stol ”Big basket” i stål, yllefilt och kallskum är minst sagt rymlig.

Färdigt och ofärdigt. Högt och lågt. Stort som smått i alla de former och färger. I keramik, trä, plast, plåt, textil, silver, aluminium och bomullscanvas för att nämna några material. Allt finns representerat i 42 formgivningsprojekt som i sommar visas upp i Landskrona konsthall.

Sommarens stora jurybedömda designutställning tar form i Skåne och bjuder på att smakprov av vad 37 formgivare i landskapet haft i huvudet och sina kreativa fingrar på sistone. Formgalleriet c/o Landskrona konsthall tar Sten Samuelson och Fritz Jaeneckes modernistiska skapelse från 1963 tillbaka till sitt ursprung.
– Konsthallen byggdes en gång som utställningshall för konstindustri- och konsthantverksprodukter och nu är vi där igen, påminner konstintendent Birthe Wibrand.

– Detta är det tredje Formgalleriet vi gör. Det finns mycket konstgallerier i Malmö men knappt något för produktdesign. Vi saknade ett forum, säger Linda Soondra, initiativtagare till utställningen som visar just produktdesign, konsthantverk och pågående formgivningsprojekt.

Landskrona stads konstintendent Birthe Wibrand har dock i allra högsta grad varit ansvarig för urvalet.
– Som jurymedlem har det varit intressant att se vad som finns. Detta är en liten del av vad som formges i Skåne idag. Nivån på de utvalda bidragen är  hög och visar på en enorm och imponerande skaparkraft i regionen,  säger hon som i juryarbetet har haft hjälp av konst- och designjournalist Carolina Söderholm och formikonen Mats Theselius, inte minst världsberömd för sina stolar.
– Vi skickar nu ut frågan ”Hur kan vårt samhälle förvalta den här kreativiteten och använda den på bästa sätt?, säger Linda Soondra och låter diskussionen fortsätta i samband med sommarens fem torsdagsprogram.

Flera projekt är starkt lokalt förankrade och vi ser samarbeten mellan formgivare och lokala gjuterier, snickerier och kollektivverkstäder. Här finns projekt som är behovsstyrda med en uppdragsgivare där designern har haft en uppgift att lösa. Ett exempel på detta är samarbetet mellan ingenjören Tom Johansen och formgivaren Marie Nilsson båda från Helsingborg.
– Jag har idéer men är kantig, då är det bra att ha tillgång till en formgivare, säger Tom Johansen och visar upp sin produkt ”Plastis” för mjukplastkomprimering.  En smart produkt som fyller sin funktion och som även hade haft ett användningsområde för privatpersoner som inte får plats med sina plastpåsar i nedersta lådan eller städskåpet.

Utställningen visar även betong från St Eriks i Staffanstorp och potatis från Hötofta gård i Vellinge som omvandlats till hållbara och användbara moderna produkter.

Produktdesign i Skandinavien är traditionellt starkt knuten till funktion. I utställningen ser vi att flera lokalt verksamma formgivare gärna bryter mot den här traditionen och tillåter sig att, möjligtvis lite förbjudet,  arbeta experimentellt, konceptuellt och utforskande och låter formen få styra över funktionen.
– Det är här det börjar bli riktigt spännande, menar Linda Soondra för hur tänker formgivaren när man låter produktanvändaren bli medskapare i processen som inte är färdig förrän denna lagt sista fingret vid produkten för att den ska fungera?

Formgalleriet c/o Landskrona konsthall öppnar med vernissage imorgon lördag och visas sedan till och med den 7 augusti.

Följande formgivare finns representerade i utställningen:
Ali Atié, Axel Brechensbauer, Amanda Boierth, Matilda Ekström, Kristin Leibel, Kristian Andréason, Karin Olu Lindgård, Hanna Butler, Louise Hederström, Annika Göth Nilsson, Kim Walltin, Helén Phan, Fredrik Bergling, Frida Karlsson, Yuki Tango, Märta Johansson, Patrick Iu, Mattias Chrisander, Stina Löfgren, Jonas Stengel, Lena Willhammar, Olov Eriksson, Cecilia Palmé Kvarnhammar, Eva Davidsson, Esa Tanttu, Lisa Tanttu, Kinna Sturesson, Tom Johansen, Marie Nilsson, Ola Gillgren, Olof Kolte, Lena Mirow, Peter Turkalj, Susanna Stankiewicz, Elisabeth Marttala, Martin Björnson, Rani Leoson Samuelsson.

Formgalleriet c/o Landskrona konsthall är ett samarbete mellan Elleroch, Landskrona konsthall och Landskrona konstförening med stöd från Region Skåne och Malmö Industriförening.

formgalleriet2
Tom Johansen och Marie Nilsson med Plastis. Foto: Ronja Karlsson.
formgalleriet3
Lite vardagsmotion i det offentliga rummet bjuder Olof Kolte på. I utställningen finns två projekt i betong. Foto: Ronja Karlsson.
formgalleriet4
Återbruk och kvinnor står i fokus för Kinna Sturesson virkade dukar som nu fungerar som guldramar åt gamla porträtt. Foto: Ronja Karlsson.
formgalleriet5
Kim Walltin trollar fram Mick Jaggers singel ”Just another night” ur CD-hållaren. Formgivaren arbetar mycket i papper men det diamantformade sängbordet är tillverkat i plåt.
formgalleriet6
En önskan att se den kreativa processen i själva skapandet hade Rani Leoson Samuelsson som på en dag använde 10 kg porslinslera. 111 kärl blev det.
formgalleriet7
Vad som händer när Skåne möter Japan via Sätergläntan i Dalarna och textilkonstnären Eva Davidsson skapar dräkter med nya sätt att använda traditionsenliga metoder, går att skåda i fyra fantasifulla dräkter.
formgalleriet8
Vi får bara en känsla av att formgivningsgurun Sven Lundh ler i sin himmel när han skådar Patrick Iu, Stina Löfgren och Jonas Stegels pågående projekt med ”To-go-lampan” i återvunnet gummi och polypropen. En produkt inte minst för alla stadens kolonister.
formgalleriet9
Vågar vi gissa att jurymedlem Mats Theselius föll pladask för Fredrik Berglings barnstolsserie Vaggaro. Vi gjorde det. – Projektet föll sig naturligt när vi fick barn Kanske mindre uppskattat att jag utvecklade konceptet under ett års tid i min verkstad, säger Fredrik Bergling med ett snett leende.
formgalleriet10
Ja, varför inte. Ett sjysst sätt att förvara frukt och grönt på. Olov Eriksson heter formgivaren.
formgalleriet11
För sjätte säsongen fortgår samarbetet mellan keramikern Lena Willhammar och stjärnkrögaren Daniel Berlin i Skåne Tranås. Maten i första hand, sen ögat, handen och därefter hanteringen på krogen. Råvaran är kocken och formgivarens samtalspartner.

 

Till arkivet