Sven Wollter och Evabritt Strandberg som Romeo och Julia

RomJul288
Sven Wollter, Dag Norgård och Evabritt Strandberg sätter upp Romeo och Julia och tar pjäsen på en på en kort och exklusiv turné i september, där ett av stoppen blir i Landskrona. Foto: Richard Nilsson

Två av Sveriges mest älskade skådespelare spelar Shakespeares ikoniska kärlekspar – på en kort och exklusiv turné i höst. Den 18 september kommer Sven Wollter och Evabritt Strandberg som Romeo och Julia till Landskrona teater. Det blir det något av sista chansen att se Sven Wollter på scen , då han har meddelat att han avslutar sin skådespelarkarriär under detta år. 

Efter den totalt utsålda spelperioden på Göteborgs Stadsteater och Dramaten av Henning Mankells ”Driving Miles”, i regi av Eva Bergman och tillsammans med musikerna från Backa teater, vill Sven Wollter nu säga ”Hej och tack” till sin publik i resten av landet med Romeo och Julia.
– All konst föds ur personliga behov. Längtan att finna uttryck för livet. Jag tänker alltså inte att nu skall jag ge folket min konst, nej jag måste för min egen skull… och Romeo och Julia var ett äventyr jag inte kunde motstå. Dock spelar jag hellre teater i Ystad och Haparanda än vid Nybroplan. Jag känner mig hemma ute bland folk, säger Sven Wollter.

Sven Wollter och Evabritt Strandberg har ett starkt förflutet tillsammans.  Kärleken och passionen slog till tidigt i karriären och resulterade i en gemensam dotter. Under större delen av 70-talet var de kollegor på Göteborgs Stadsteater. Tills nu har de inte stått på samma scen på över 40 år.
– Tänk två skådespelare som stått på scen i över ett halvt sekel, sitter vid köksbordet.Gubben har en låda med papper som han rensar. Hittar ett gammalt gulnat häfte och säger:”Har du sett på fan Evabritt, Romeo och Julia, den fick vi aldrig spela….Undras, håller den idag.
– Ja, med musik kanske, och nerkortad… Han är ju så långrandig den där barden, säger Sven Wollter som under sin karriär aldrig spelat Romeo. Något som fanns kvar på önskelistan.

Evabritt Strandberg har aldrig spelat Julia. Hon har i och för sig aldrig önskat det heller. Men med Sven som Romeo så…
– Kärleken har ju alltid stått högst upp på listan, kärleken hos äldre människor det finaste. När dom kommer gående hand i hand och ser kärleksfullt på varann, så vackert. Sven och jag hade ju en kärlekssaga tillsammans för många år sen som resulterade i vår dotter Lina. Att få mötas på scen har vi talat om många gånger och nu blir det av. Äntligen, understryker Evabritt Strandberg.

Romeo och Julia är i Shakespeares version barn till två rivaliserande familjer i Verona. Montague och Capulet.  Deras kärlek är förbjuden. De är i de tidiga tonåren. Valet att två så ”vuxna” skådespelare som Evabritt och Sven gestaltar dessa båda roller kan tyckas annorlunda. Men texten är universell och som alltid hos Shakespeare har den en fantastisk igenkänningsfaktor. Den är mänskligt tidlös.

Något liknande har gjorts tidigare. Efter en idé av Lena Nyman och i en version, bearbetad av Kristina Lugn, spelade Erland Josephson och Lena Nyman ”Romeo och Julia” på Teater Brunnsgatan fyra i Stockholm 2005.
– Åldern är ett tal. Kärleken omfamnar oss livet ut. Att hålla en annan hand i sin, att känna en annans hud mot sin är lika underbart och sensationellt när du är 87 som när du var 17. Men det är inte självklart överallt. Gammal kärlek går bra när man inte stör någon men den. Oändlig kärlek kan bli förbjuden kärlek, säger Sven Wollter.

Evabritt Strandberg och Sven Wollter kommer att under en knapp månad i höst framföra en bearbetning av pjäsen för två skådespelare och en tidstypisk musikensemble, Ensemble Mare Balticum. Några av Shakespeares kärlekssonetter är invävda i handlingen, vissa tonsatta och sjungna. Regi och bearbetning av texten görs av Dag Norgård, välkänd hos Landskronapubliken, inte minst då han under en tioårsperiod på 1970-80-talet var verksam på Skånska Teatern men även i modern tid då han tillsammans med Öresundsteatern satte upp ungdomspjäsen ”#inhatewetrust” ifjol.

Till arkivet