Annons

Tidigare BoIS-tränaren ska hjälpa störtloppsåkaren till toppen

Alexander Köll Och Patrik Johansson (som förövrigt har en karriär som reseledare till Alperna i bagaget) har inlett ett samarbete.

Alexander Köll Och Patrik Johansson (som förövrigt har en karriär som reseledare till Alperna i bagaget) har inlett ett samarbete.

Landskrona BoIS tidigare tränare och sportchef Patrik Johansson ska hjälpa Alexander Köll att nå världstoppen i störtlopp.

Annons
 

Nyligen var Sverigeettan i störtlopp Alexander Köll på blixtvisit i ”himmastaden”.
En föreläsning för eleverna på #boisakademi,(tidigare Landskrona BoIS fotbollsakademi) följde på en lunch med inbjudna företagare och eventuella framtida sponsorer, därpå en slapp promenad i Slottsparken tillsammans med Landskrona Direkt, innan det bar av och för att testa ut lite sommarträningsredskap i form av rullskidor.
– Jag fick lite tid över efter mitt engagemang i BoIS, säger Patrik Johansson som nu hjälper störtloppsstjärnan och den regerande svenske mästaren i Super-G att etablera sponsorkontakter i Landskrona.
– Hälften av årets dagar är det landslagsdressen och de sponsorerna som gäller, säger han och intygar att det finns gott om andra sätt att synas tillsammans med Landskronas egen alpine stjärna.

Alexander Köll  är som bekant uppväxt i Österrike men mamma kommer från Borstahusen så valet av hemmaklubb föll på Landskrona Ski Club. Dubbla medborgarskap har dessutom öppnat upp för en plats i det svenska landslaget och i december fick han debutera i världscupen i Val Garden, en timmes bilväg från hemmet i Matrei Im Osttirol.
– Det var hur coolt som helst. Jag hade gjort bra ifrån mig i Kanada och blev inkallad. Jag var lite jetlagad när jag stod på startlinjen men det var bara att ge järnet, säger Alexander Köll och skrattar åt minnet.
Det ger erfarenhet. Det var faktiskt mitt första åk någonsin i den backen, säger han som är väldigt nöjd med hur säsongen förlöpte.
– Det blev flera fina placeringar i Europacupen, föråkare i Kitzbühl med Eurosports 360-graderskamera som filmade loppet samt då två guld och ett silver vid SM i Duved. Jag tar trappan steg för steg, säger han och leendet är brett.

Alexander Köll ingår i landslagets långsiktiga satsning och det var ingen större överraskning när beskedet nyligen kom att han han ska representera Sverige även kommande säsong. I vinter är det VM i St.Moritz  men siktet är ställt lite längre fram. Vem vet kanske har vi en Landskonaåkare på startlinjen i OS i Pyeongchang 2018 även om målet är VM på hemmaplan i Åre 2019.
– Mitt stora mål är dock att någon gång vinna i Kitzbühl. Då blir man odödlig. Jag har förälskat mig i det berget, säger Alexander Köll och det går inte att ta miste på hans stora glädje för sporten.
– Han påminner mig om Gunde Svan och Tomas Gustafson. Han har samma lidelse för sin sport och beredd på att göra otroliga uppoffringar för att nå sitt mål, inflikar Patrik Johansson.
– Det är klart att jag vill bli bäst i världen, avslutar Alexander Köll.

Alexander Köll älskar Landskorna och kommer hit och hälsar på vänner och släkt så snart tillfälle ges. Siktet är inställt mot toppen.

Alexander Köll älskar Landskrona och kommer hit och hälsar på vänner och släkt så snart tillfälle ges.  Men även i ett platt landskap är siktet  inställt mot toppen.

Vid SM i Duved tog Alexander Köll guld i Super-G samt i Superkombinationen. I paradgrenen störtlopp blev det i år en andraplats bakom veteranen Hans Olsson. Foto: Klas Rockberg.

Vid SM i Duved tog Alexander Köll guld i Super-G samt i Superkombinationen. I paradgrenen störtlopp blev det i år en andraplats bakom veteranen Hans Olsson. Foto: Klas Rockberg.

Läs mer:
Vi pratade störtlopp när sommaren var som skönast

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser