Vi pratade störtlopp när sommaren var som skönast

Alexander Köll följer hur det går för BoIS och försöker svänga in om Landskrona så fort han får chansen. - I vinter får vi ta några bilder på mig i full mundering i Glumslövs backar, säger han och ler brett. Smajlet och skrattet är nära till hands när man pratar med den skånske fartåkaren.
Alexander Köll följer hur det går för BoIS och försöker svänga in om Landskrona så fort han får chansen. - I vinter får vi ta några bilder på mig i full mundering i Glumslövs backar, säger han och ler brett. Smajlet och skrattet är nära till hands när man pratar med den skånske fartåkaren.
Alexander Köll valde att tävla för Sverige istället för Österrike som en hyllning till sin mammas barndomsstad, Landskrona. Idag är han landets bästa störtloppsåkare (!).
Alexander Köll valde att tävla för Sverige istället för Österrike som en hyllning till sin mammas barndomsstad, Landskrona. Idag är han landets bästa störtloppsåkare (!).

Vi lyssnade in oss på vad som skulle bli sommarens konsert i Landskrona.
Ur högtalarna strömmade Ulf Lundell röst.
”Vi pratade om hösten – När sommaren var som skönast”
Lugnet bröts av en gällande telefonsignal, denna sommarens vackraste dag.
– Hej, har ni lust att prata störtlopp?, undrade Alexander Köll och en timme senare sökte vi skugga vid en av uteserveringarna runt Rådhustorget.

Ingen falsk blygsamhet här. Alexander Köll tar oss och hela uteserveringen, om inte med storm, så med sommarens största högtryck.
– Jag är rankad etta i Sverige nu, säger han och strålar i kapp med vädret.

Låt oss rekapitulera. I vintras tog Alexander Köll, från Landskrona Ski Club, SM-guld i störtlopp i Åre.
– Speakern var tvungen att kolla min hemmaklubb, två gånger, efter målgång, minns han och skrattar.

Landets ledande störtloppsåkare sedan flera år tillbaka, Hans Olsson, skadade sig tidigt på säsongen. Efter flera års skadeproblem valde han i våras dessutom att lägga pjäxorna på hyllan och finns nu istället med i bakgrunden, när förbundet gör en ny fartsatsning.
– Nu är det min tur att på sikt ta klivet upp på pallen i en störtloppstävling i världscupen, säger Alexander Köll och gör ingen hemlighet åt sina högt ställda mål.
– Naturligtvis siktar jag även mot vinter-OS i Sydkorea men det stora målet är VM på hemmaplan i Åre 2019, säger han, utan att blinka.

Nu ingår han i nye chefstränare, italienaren Heinz-Peter Platter, planer när ett nytt svenska alpint skidlandslag ska formas.
– Vi har pratat om att jag ska nå så många topp 30-placeringar i Europacupen som möjligt i vinter. Just nu är jag på topp 100-listan i världen men jag tänker klättra, säger han med siktet inställt på just världscupen.
– Störtlopp kräver erfarenhet. Det gäller att få åka de stora loppen. Ska man åka Hahnenkammrennen i Kitzbühl så får man kvalificera sig till världscupen. Det hoppas jag göra i vinter, säger han och drömmer om att få hoppa i Mausfalle, där åkarna far iväg mellan 50 och 80 meter.
– I Europacupen har jag kört Wengens störtlopp. Där kan man i de snabbaste passagerna nå 165 km/h.

Stolt skåning!
Men stopp nu. Det går lite fort.
Inte kan väl en Landskronakille vara på väg in i störtloppseliten?
Nu hör det till saken att mamma Camilla är uppväxt i Borstahusen men träffade sin blivande man i Österrike. Alexander har därför växt upp praktiskt tagit mitt i skidbacken i Matrei in Osttirol.
– Men jag älskar Skåne och Landskrona och försöker tillbringa så mycket tid jag bara kan här hos mina släktingar och kompisar. Jag märker att jag måste öva på min skånska, säger han och skrattar hjärtligt.
– Det är ju hur coolt som helst med skånska och alltid kan det reta någon i landslaget, säger han spjuverlikt.

Troligtvis har han vad som krävs. Här sprudlar charm och elegans i takt med det mellaneuropeisk självförtroendet som mixas med en skön portion skånsk ödmjukhet i kombination med mod och stor träningsvilja.
Jag älska att gå ”all-in”. I Österrike är störtlopp nummer ett. Det är skidåkningens Formula 1, säger han och vi hamnar i en diskussion kring när Sverige stannade under Stenmarks-eran.
– Det var samma sak i Österrike men där var det störtloppsåkaren Franz Klammer som gällde.

Efter en blixtvisit i staden i hans hjärta bär det nu av till andra sidan jordklotet.
– Det är så mycket folk som vill träna på glaciärerna i Alperna så det blir trångt så här års. Så i slutet av augusti hoppas jag kunna åka till Chile och träna och testa nya skidor. Störtlopp är en materialsport så man kan inte lämna något åt slumpen.

Men handen på hjärtat, hade inte morsan hellre sett dig åka slalom?
– Mamma tittar aldrig när jag åker. Pappa däremot är skidlärare och har inga problem med det.

Alexander Köll har hunnit fylla 24 och räknar med att vara på topp lagom till OS och VM i Åre. Det som möjliggör satsningen är olika typer av sponsring.
– Nu kan det dessutom bli en del landslagsläger, säger han som inte tackat nej till att göra reklam för något Landskronaföretag.
– Det är nu det behövs stöd. När man nått toppen löser det sig ändå. Jag är öppen för fler samarbeten, säger och drar fram ett par ”idolkort” som han signerar.

– Mamma är hotelldirektör för Hotel Goldried. Det är ett av de vackrast belägna hotellen i Österrike. Här åker man skidor fram till dörren. När vi har ungdomar från Landskrona Ski Club på plats försöker jag hjälpa till och komma med lite träningstips, avslutar den störtsköne atleten som åtminstone kommer få Direktens redaktion att stanna till vid TV:n när det vankas störtlopp framöver.

Alexander Köll följer hur det går för BoIS och försöker svänga in om Landskrona så fort han får chansen.  - I vinter får vi ta några bilder på mig i full mundering i Glumslövs backar, säger han och ler brett. Smajlet och skrattet är nära till hands när man pratar med den skånske fartåkaren.
Alexander Köll följer hur det går för BoIS och försöker svänga in om Landskrona så fort han får chansen.
– I vinter får vi ta några bilder på mig i full mundering i Glumslövs backar, säger han och ler brett. Smajlet och skrattet är nära till hands när man pratar med den skånske fartåkaren.
- Ska vi inte ta en sån här?, undrar Alexander Köll och hoppar upp på kanten till Västanvinden.
– Ska vi inte ta en sån här?, undrar Alexander Köll och hoppar upp på kanten till Västanvinden.

Till arkivet