Fotografen som återvänder hem

Hans Jonsson kan fira med en lite dans sedan han vunnit Landskronahems årliga fotouppdrag.
Hans Jonsson curerade Urinvånarnas utställning i samband med Landskrona Foto Festival 2015. Här firar han och Josefine A Olsson att 23-åringens första fotoutställning är hängd och klar för beskådan. Snart kan Landskrona fira att man har ännu en duktig fotograf boende i kommunen.
Hans Jonsson curerade Urinvånarnas utställning i samband med Landskrona Foto Festival 2015. Här firar han och Josefine A Olsson att 23-åringens första fotoutställning är hängd och klar för beskådan. Snart kan Landskrona fira att man har ännu en duktig fotograf boende i kommunen.

Landskronabon Hans Jonsson är just nu aktuell med en utställning på Galleri M i Eslöv.
En och annan Landskronabo har på sistone fått stå blixtstilla framför Hans Jonssons stora kamera med den åldrade optiken. Exponeringstiden är nämligen lång när han plåtar, ofta upp emot fyra, fem sekunder och längre. Bilderna gör han med en gammal fototeknik, våtplåtsfotografi.

I en vitmålad källarlokal i Eslöv driver Pia Tapper, hon gör sannerligen skäl för sitt efternamn, ett galleri där kultur och olika genrer av konst möts. Den tidigare reklamaren brinner för fotografi och visade i fjol somras venbon Pelle Osslers suggestiva bilder och nu är det alltså Hans Jonssons svartvita alster som hänger på väggarna.

När jag började som fotograf använde man händerna för att ta fram bilder. Men när den digitala tekniken kom, förändrades allt över en natt. Istället för att gå in i mörkrummet, sitter man idag framför en dator, säger Hans Jonsson som saknade hantverket.
– Jag har många gånger upplevt att jag har förlorat något som jag verkligen tyckte om.  Saknaden efter det riktiga hantverket gjorde att jag sökte mig tillbaka i tiden, säger han som bytte det snabba digitala mot det långsamma – Wet plate collodion-fotografi.
– Jag blandar mina egna kemikalier från grunden, gör min egen emulsion och kan skära till mina egna plåtar.

Plåtar med plåt
Hans fotograferar på aluminiumplåt eller glas där varje bild blir ett original.
På väggarna i källargalleriet hänger dels plåtar men också printar gjorde från dessa.
Den första bilden som möter besökarna är en kvinna i badmössa, solglasögon och badring som glider fram på en sjö. Emulsionen har runnit i ett hörn och skapar en dold fara för den badande. Våtplåtsfotografi liksom närmar sig måleri. Även i porträtten händer det något. Istället för att snabbt i en hundradels sekund föreviga personen sker något i uttrycket hos den som fått sitta still ett par sekunder. Skarpt blir det dessutom.

Hans Jonsson har arbetat med bilder och berättelser i hela sitt yrkesverksamma liv. Större delen har han bott i Malmö och verkat som fotograf på bland annat Sydsvenskan. Han har en innehållsrik portfolio där bland annat bilder från Gulfkriget, Balkankriget, revolutionen i Prag 1989, finns med.  Hans har också rest runt i värden och bevakat sport och nöje som exempelvis, tennistouren med Mats Wilander och rockstjärnor som Bob Dylan, U2, David Bowie, Whitney Houston och många  andra. I mitten på 90-talet blev han frilansare och jobbar sedan dess mest för magasin,  reklambyråer och företag. I somras curerade han Urinvånarnas utställning under Landskrona Foto Festival och i sommar dyker han upp igen, avslöjar han för Landskrona Direkt.
– I år är jag inbjuden att vara med på fotofestivalen och det är jättekul, säger han glädjestrålande.
– Jag ska under den första helgen ta våtplåtsporträtt på Landskronabor och andra besökare.  Så då hoppas jag att kön ringlar sig lång över Kasernplan.

Vad har du annars för koppling till Landskrona?
– Jag växte upp i Glumslöv och tillbringade mina tonår i Landskrona. Efter många år i Malmö bor jag numera i Örebro  men sedan ett par år tillbaka har vi ett hus på Fiskargränden och jag tillbringar mer och mer tid i Landskrona och kommer ganska snart att bosätta mig permanent i stan. Sedan en månad tillbaka har jag ateljé i Fröfabriken.

Vad har du för fotoprojekt igång just nu?
– Just nu planerar jag för en resa upp till Lappland i juni då jag ska ta en del våtplåtsporträtt på samer och dom fantastiska miljöerna där uppe.

När får vi se dina fantastiska bilder i Landskrona?
– Någon utställning är inte inplanerad men man jag visar kanske lite bilder i tältet jag ska plåta i under fotofestivalen.

Hur ser du på Landskronas fotosatsning?
– Jag tycker satsningen på foto är fantastisk! Tänk att få se alla dessa bilder i Landskrona och dessutom ha möjlighet att träffa och lyssna på på fotograferna som ställer ut. Att fotografer och utställningar håller världsklass gör ju inte saken sämre och fotofestivalen har satt Landskrona på kartan över fotofestivaler som räknas.

Hans Jonssons utställning på Galleri M i Eslöv visas till och med den 24 april.

Anders Cöster med sin vän Hans Jonsson tar en paus i arbetet med en fotoutställning och passar på att klämma vars en korv.
Anders Cöster med sin vän Hans Jonsson tar en paus i arbetet med en fotoutställning och passar på att klämma vars en korv.
Hans Jonsson är i dagarna aktuell med en utställning på Galleri M i Eslöv.
Hans Jonsson är i dagarna aktuell med en utställning på Galleri M i Eslöv.
Badring.  Foto: Hans Jonsson
Badring.
Foto: Hans Jonsson
Finnarne.  Foto: Hans Jonsson
Finnarne.
Foto: Hans Jonsson

 

Till arkivet