Randiga superhjältar minns tillbaka

Daniel Nannskog hoppas i framtiden få referera en match med BoIS i Allsvenskan.
Daniel Nannskog hoppas i framtiden få referera en match med BoIS i Allsvenskan.
Danijel Milovanovic har fortfarande BoIS i sitt hjärta.
Danijel Milovanovic har fortfarande BoIS i sitt hjärta.

På dagen 14 år sedan hände det som inte kunde hända. BoIS var nykomlingar i allsvenskan och skulle ta emot favoriterna Helsingborgs IF i den allsvenska premiären på Landskrona IP. Radio, TV och drygt 11 000 åskådare var på plats och det som upplevdes där finns för evigt fastetsat i minnet hos såväl BoIS-supporters som HIF:are. BoIS vann med 6-2. Landskrona Direkt har idag snackat med två av hjältarna.

Danijel Milovanovic minns matchen med välbehag.
– Kommer ihåg att det redan innan samling hade samlats folk på stan i Landskrona. Det hade även pratats väldigt mycket om storebror HIF som hade satsat stort och utökat sin trupp med bra spelare. De skulle helt enkelt vinna SM-guld.  Men vår trupp var i harmoni och vi visste att vi kunde spela bra fotboll och såg framemot matchen, säger Danijel Milovanovic och berättar om matchen.
– Vi får en kanonstart i och med att jag gör första målet och sedan gör vi även 2-0. Denna glädjen varade inte länge. De gjorde två snabba mål och det var utjämnat. Här trodde jag att vår resa tog slut. Nu vinner väl dom matchen?, säger den forne anfallaren och fortsätter.
– Fast det blev helt tvärtom. Vi vinner klart med 6-2 och det är rättvist.  Vi visar att vår lag är mycket intressant. Jag hade fyra chanser och gjorde tre mål. Just då visste jag inte hur mycket det betydde för staden Landskrona. Fast det gör jag idag. Det är kul att bli ihågkommen för dom tre målen och även varit med och skrivit historia för Landskrona BoIS.

En annan hjälte var anfallskollegan Daniel Nannskog.
– Jag har för mig att HIF spelat i Champions League året innan och det var inte många som trodde att vi skulle kunna välta dom. Men vi hade med oss det härliga självförtroendet från Superettan året innan och dessutom hade vi en fantastisk stämning. Det sköna var att vi inte hade några krav på oss och det gjorde att vi var avslappnade och gick ut för att spela fotboll och ha roligt, säger Daniel Nannskog som passar på att ge en eloge till fansen.
– Det var ett fantastiskt tryck på stan men framför allt på matcherna. Det var ju knökat med folk och vi ville ge dom en bra match.

Målet minns han utan problem.
– Det var deras målvakt Fredrik Larsson som kom för långt ut och då högg jag och styrde in bollen ur dålig vinkel, minns Daniel Nannskog och ler.

Matchen hamnar högt upp på den rutinerade spelarens lista över bra minnen.
– När jag blev mästare i Norge så var det mycket stort. Men det är klart att 6-2 matchen är ett fantastiskt minne. Den betydde mycket för mig. Men jag tror den betydde mer för fansen. Det var helt galet. Jag minns även efter segermatchen mot HIF på bortaplan samma höst. Vi blev då mottagna på Rådhustorget och det var en fantastisk känsla. Det var sydländskt.

Det var flera skäl bakom framgångarna den fantastiska våren 2002.
– Jag har redan berättat om stämningen i truppen. Den var unik. Dessutom hade vi en perfekt mix av rutinerade spelare och unga talanger.

De båda hjältarna följer BoIS och hoppas att de randiga en vacker dag kommer tillbaka till allsvenskan.
– Nu önskar jag att BoIS hittar tillbaka till finrummet. Klubben skall tillhöra svensk elitfotboll, säger Danijel Milovanovic.
– Jag hoppas det samma. Jag hoppas att framtidens Landskronabor får uppleva samma stämning och tryck som rådde 2002. Det är dom värda, avslutar Daniel Nannskog.

Daniel Nannskog hoppas i framtiden få referera en match med BoIS i Allsvenskan.
Daniel Nannskog hoppas i framtiden få referera en match med BoIS i Allsvenskan.

Läs mer:
Läs också Kalle Berggrens legendariska referat från matchen

Till arkivet