Annons

Sluggerdebatt i fullmäktige

Senast det begav sig i kommunfullmäktige avslogs socialdemokraterna Alinda Zimmanders och Mecide Özers motion  ”Schyssta scheman och trygga anställningar”.
Ett uttalande oppositionsrådet Jonas Esbjörnsson (S) gjorde till Landskrona Direkt efter att motionen avslagit i kommunstyrelsen hade dock etsats sig fast hos kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L).
– Om inte satsningar på de anställda i välfärden är en satsning på välfärdens kärna så undrar jag vad Torkild Strandberg menar. Hade vår budget antagits så hade pengarna också funnits där, sa Jonas Esbjörnsson då:
Ett uttalande som fick Torkild Strandberg att interpellera oppositionsrådet med tre frågor där trycket främst låg på den första.
– Vad menar du när du säger ”Hade vår budget antagits så hade pengarna också funnits där”?
En fråga som upprepades ett flertal gånger vid dagens kommunfullmäktigemöte.

Jonas Esbjörnsson som tidigare i debatten gjort klart att han inte tror på den ekonomiska konsekvensanalys som tagits fram av stadsledningskontoret som säger att det skulle kosta 109 miljoner årligen att erbjuda heltid till samtliga kommunanställda, hävdade.
– I den senaste budgeten ville vi satsa på att börja med att ta bort de delade turerna. Det handlar inte om att från och med i morgon ska det införas heltid. Det handlar om att börja med de första stegen.

Annons
 

Torkild Strandberg nöjde sig inte med svaret utan ville  veta var i S-budgeten pengarna stod att finna.
Lars Wallsten (S) hävdade att de fanns i kommunens rörelsekapital, där man tidigare funnit lösningar till bland annat stadsutvecklingsbolaget.
 – Det är snarare så att viljan inte finns där, ansåg han.
Torkild Strandberg förklarade ett det var ett köp av engångskaraktär och inte gick att jämföra med att binda upp sig för 100 miljoner kronor årligen.

Så lång komna hettade debatten till. Matchen som får betraktas som huvudmatch följde dessutom på en liknande interpellation, där Vänsterpartiets Henning Süssner Rubin ställt tre frågor till Torkild Strandberg om rörelsekapitalet.

Nu följde en tolvrondersfight där slagen stundtals hamnande under bältet eller var direkt orena, något som flera gånger påtalades av ringdomare, ursäkta, kommunfullmäktiges ordförande Gunlög Stenfelt, som om någon ska recenseras nog får anses ha tappat matchen.

Hur slutade matchen?
Torkild Strandberg ställde tre frågor. Om han fick svar på dessa eller inte, beror på vem man frågar.

Läs mer:
Makten interpellerar oppositionen

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser