Annons

Guldkorn för tågentusiaster på stationen

I april 2013 var Orientexpressen på stationen i Landskrona och idag är det exklusiva tåget tillbaka. Foto: Andé Tajti, AT-Foto.se.

I april 2013 var Orientexpressen på stationen i Landskrona och idag är det exklusiva tåget tillbaka.
Foto: André Tajti, AT-Foto.se.

Cirka 12.30 på fredagen ska tågentusiaster ta sig till Landskrona station. Då kommer nämligen Orientexpressen att tuffa förbi och göra ett kort stopp. Och de som har tur kan få åka med till Häljarp, en tur på cirka 15 minuter.
– Vi har 12 platser att fylla men bara till Häljarp. Där ska ett sällskap hoppa på som har varit och spelat golf i Barsebäck, säger Jeppe Andersson, ordförande i Orientexpressens vänner.
– Men det gäller att visa sitt genuina intresse. De första tolv som har något med anknytning till tåg i händerna får åka med. Glöm dock inte att ta med jojo-kortet så att ni kommer hem igen, säger Jeppe Andersson.

Annons
 

Det är inte första gången Orientexpressen är i Landskrona. Så sent som i april 2013 tog ett hundratal personer chansen att få se Orientexpressen på stationen i Landskrona. Det var då första gången någonsin som Orientexpressen var i Skandinavien. Tåget gjorde ett kort stopp i Landskrona på sin väg från Venedig till Stockholm. För att få åka med den gången fick man betala runt 40 000 kronor för den enklaste biljetten. Men då fick man lyx från golv till tak. Tåget består av 15 vagnar och de är från runt 1930-talet. Denna gång kommer det dock inte att kosta något.
– Nej, eftersom turen bara går till Häljarp så har beslut tagits att entusiasterna ska få åka med gratis. Det kommer dock inte att bjudas på något, berättar Jeppe Andersson.

Orientexpressen var namnet på vissa tågförbindelser mellan Frankrike och östra Europa. Den ursprungliga betydelsen var sträckningen mellan Paris och Istanbul, vilken användes åren 1883–1977. Den senaste reguljära linjen som använt namnet var tåg på sträckan Strasbourg–Wien fram till 2009. Tåget har varit på en turné i Skandinavien och är nu på väg tillbaka till Paris, där tåget har sin hemvist.
– Jag följer bara med till Bryssel. Sedan töms tåget för att fyllas på med diverse kungligheter från ett flertal länder. Det är en ära att få ha åka med, avslutar Jeppe Andersson.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser