Konst på bohemiska Plorren

Ullastina Larsson använder större delen av huset till utställningslokal när det nu vankas konstrunda. Här sitter hon i sitt kök bland påskpynt och tavlor.
Ullastina Larsson använder större delen av huset till utställningslokal när det nu vankas konstrunda. Här sitter hon i sitt kök bland påskpynt och tavlor.
Ullastina Larsson använder större delen av huset till utställningslokal när det nu vankas konstrunda. Här sitter hon i sitt kök bland påskpynt och tavlor.
Ullastina Larsson använder större delen av huset till utställningslokal när det nu vankas konstrunda. Här sitter hon i sitt kök bland påskgodis och tavlor. Foto: Håkan Karlsson

Det vilar en bohemisk känsla över kvarteren kring Kvarntorget, Plorren kallat i folkmun. Och runt påsk blir känslan än mer påtaglig då de konstnärer som bor i de pittoreska kvarteren ställer ut i de olika konstrundorna som går av stapeln. Landskrona Direkt har träffat Thor-Björn Johansson, Ullastina Larsson och Leif Olin, tre konstnärer med olika uttrycksformer.

– Jag har alltid velat göra Plorren till en liten konstnärskoloni, säger Ullastina Larsson och skrattar.
Hon visar in redaktionen i sitt hem som även kommer att fungera som utställningslokal för hennes färgglada målningar under konstrundan.
– Här inne hänger mest nytt men jag har gömt undan lite till min utställning på Pumphuset senare i år, säger hon innan hon visar in oss i det heligaste, hennes ateljé, som även den är fylld med tavlor.
– Titta där, där har ni mina nya färger. De har jag aldrig målat med förr, säger hon och pekar på ett blått parti i en målning och ett vinrött i ett annat.
– De färgerna fick jag efter skinnen på nobelprisen. Jag har döpt färgerna till fysikblå och kemiröd eftersom det var till de priserna som jag målade nobeldiplomen.

Om det är färgglatt inne hos Ullastina Larsson så går det i svart och vitt hos hennes granne, fotografen Thor-Björn Johansson som flyttade till Landskrona för tre år sedan. Att han hamnade här är ingen slump.
– Mina föräldrar kommer från Landskrona men flyttade till Stockholm i unga dagar så jag föddes där. Men när jag och hustrun bestämde oss för att flytta söderut så blev det först Ystad innan vi hamnade i Landskrona. Det är en underbar stad. Som grädde på moset så flyttade jag till en stad med höga ambitioner gällande fotografi, säger han.

På väggarna i den lilla avskärmade utställningsdelen som till vardags är familjens matplats, hänger fotografier, såväl gamla som nya.
– Jag har inget direkt tema här. Eftersom jag förväntar mig en blandad publik så har jag blandade bilder, säger han. Men det märks att han har en förkärlek till industriområdet.
– Jag gillar att gå och fotografera på andra sidan gamla järnvägsstationen. Det är ett mycket speciellt ställe. Precis som på varvet. Där var min farfar kranförare och min pappa ingenjör.

Efter besöket hos Thor-Björn Johansson styrdes kosan runt hörnet till Galleri Katthuset och Leif Olin som i år använder två rum till sina alster.
– Här inne är det i mångt och mycket en industriell anknytning, säger han och pekar på tre verk som hänger på väggen.
– Det är hål i golvet efter maskinerna på Thorn. Vi var där på studiebesök för inte så länge sedan. Jag fotograferade då av hålen, tog in bilderna i datorn och redigerade dom för att sedan måla av dom på duk.

I samma rum hänger även en hel del kollage.
– Ja, eller klipp och klistra. Men det får man kanske inte säga, skrattar han.
– Men det är mycket jobb och mycket av den inspirationen har jag fått under mina utlandsresor, bland annat till Kuba, Peru, Australien, Grekland och Kanarieöarna.

I den andra utställningslokalen hänger landskapsmålningar.
– Jag har velat få fram olika skånska naturlandskap under olika årstider. Och på alla utom två har jag fått med minst en fågel, säger han och pekar på en av tavlorna.
­– Men den är annorlunda. Där orkade jag inte måla dit en fågel så jag klippte och klistrade dit en, säger han och skrattar.

I Landskrona är Leif Olin kanske mer känd som den socialdemokratiske politikern som sitter i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen samt som en stridbar man i utbildningsnämnden. Men att träffa honom bland hans konstverk är en helt annan sak än att se honom tala politik.
– Jag är väldigt noga med att inte blanda ihop politiken med mitt konstnärskap. Så alla som vågar komma och hälsa på är hjärtligt välkomna, avslutar han med ett leende.

Leif Olin har sin ateljé på Kvarntorget 13 vid lekplatsen. Ullastina Larsson och Thor-Björn Johansson bor och har sina utställningar på Bytaregatan 21 respektive 25A. Observera att Thor-Björn Johansson har ingång från gården till sitt utställningsrum.

Thor-Björn Johansson är utbildad av legender som Anders Petersen och Christer Strömholm. Foto: Håkan Karlsson
Thor-Björn Johansson är utbildad av legender som Anders Petersen och Christer Strömholm. Foto: Håkan Karlsson
Leif Olins varumärke inom konsten är mångfald.
Leif Olins varumärke inom konsten är mångfald. Foto: Håkan Karlsson

Till arkivet