Melinda till USM i brödbakning

Bland finalisterna i SM Unga bagare återfinns Melinda Johansson från Landskrona mitt i bild.
Bland finalisterna i SM Unga bagare återfinns Melinda Johansson från Landskrona mitt i bild.
Bland finalisterna i SM Unga bagare återfinns Melinda Johansson från Landskrona mitt i bild.
Bland finalisterna i SM Unga bagare återfinns Melinda Johansson från Landskrona mitt i bild.

Nyligen skrev vi om att Billebergabon Tomas Helgesson, uppväxt i Landskrona och medlem i Svenska Bagarlandslaget, är en av sex finalister till Årets bagare när tävlingarna avgörs i Göteborg i april. Nu visar det sig att bland landets unga talangfulla bagare återfinns också en Landskronabo.

Melinda Johansson är en av tio finalister som kommer att få visa prov på sin  hantverksskicklighet, fantasi och kreativitet – när hon  gör upp om vem som tar hem titeln som Svensk Mästare i bageri för unga. Tävlingen avgörs även den i Göteborg på en gymnasieskola med prisutdelning i köpcentret Nordstan klockan 15.00 den 20 april.

Utöver att tävlingen är svenska mästerskapen för ungdomar upp till 23 år är det även en uttagning till Svenska Juniorbagarlandslaget som senare under året ska tävla i EM.

Melinda Johansson kommer att få baka allt från grunden utifrån ett eget  recept. Under totalt fem timmar kommer finalisterna att utmanas och sättas på prov när de ska skapa allt från matiga matbröd till konstnärligt utformade skådebröd.

Finalisterna blir bedömda i fem moment: franskbrödsbullar, matbröd, vetebrödsbullar, wienerbröd samt ett skådebröd eller en tårta. En jury betygsätter sedan bakverken utifrån färg, smak, form och kreativitet.

– De tio begåvande finalisterna i SM Unga Bagare 2016 har alla lysande framtidsutsikter. Bröd är både trendigt och klimatsmart, och många vill köpa hantverksbakat bröd. Därför ser vi stor efterfrågan på bagare i Sverige, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

– Vår bransch erbjuder oändliga möjligheter för unga, skickliga bagare med fallenhet för entreprenörskap, avslutar han.

Melinda Johansson arbetar till vardags på bageriet på Ica Maxi i Löddeköpinge.

Melinda Johansson, Landskrona är finalist i SM Unga Bagare som syftar till att kora Sveriges bästa unga bagare. För att få delta måste man arbeta eller utbilda sig inom bageri- och konditoribranschen och inte ha fyllt 23 år före den 1 juli 2015. Ettan till fyran i SM Unga Bagare bildar Svenska Juniorbagarlandslaget som tävlar för Sverige under EM Unga Bagare.
Melinda Johansson, Landskrona,  är finalist i SM Unga Bagare som syftar till att kora Sveriges bästa unga bagare. För att få delta måste man arbeta eller utbilda sig inom bageri- och konditoribranschen och inte ha fyllt 23 år före den 1 juli 2015. Ettan till fyran i SM Unga Bagare bildar Svenska Juniorbagarlandslaget som tävlar för Sverige under EM Unga Bagare.

Läs mer: Med siktet inställt på Årets Bagare 2016

Till arkivet