Annons

Med siktet inställt på Årets Bagare 2016

Tomas Helgesson är en av sex finalister i Årets Bagare 2016.

Tomas Helgesson är en av sex finalister i Årets Bagare 2016.

Att Landskronabördige Daniel Berlin tillhör den yppersta eliten av kockar har knappast undgått någon men visste du att staden även fått fram en av landets bästa bagare?

Annons
 

Den 19–21 april går Svenska Mästerskapet för professionella bagare av stapeln: Årets Bagare 2016. Nu är de sex kreativa finalisterna utsedda och bland dessa finner vi Billebergabon Tomas Helgesson, uppväxt i Landskrona och medlem i Svenska Bagarlandslaget.

Stans bäste bagare, Tomas Helgesson, jobbar till vardags i Lunds saluhall på Gateau. I höstas var han med och knådade hem guldet i Nordiska Mästerskapen. Tid för jäsning, ordentlig knådning och kärlek till brödet var segerreceptet den gången. Nu återstår och se om 35-åringens hantverksskicklighet, kreativitet och smaksäkerhet räcker hela vägen när det är dags att gör upp om den prestigefyllda titeln Årets Bagare 2016. Tävlingen äger rum under tre dagar i köpcentret Nordstan i Göteborg. Vinnaren utses den 21 april. För motståndet svarar bland andra Tomas Helgesson landslagskompisar Bedros Kabranian från Trollhättan och Kim Lund från Västerås.

– Med Årets Bagare vill vi sätta fokus på den stora yrkes- och hantverksskicklighet som våra svenska bagare besitter – och inte minst öka intresset för yrket hos yngre. Svenska bagare är några av världens skickligaste och intresset för bröd är enormt i Sverige. En förklaring är att bröd är trendigt, gott, nyttigt och inte minst klimatsmart då huvudråvaran mjöl innebär en väldigt låg miljöbelastning, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som anordnar Årets Bagare.  För Tomas Helgessons del inleddes karriären med den treåriga bageriutbildningen på Rönnowska skolan i Helsingborg.

Sju delmoment och 150 bakverk på sex timmar
Under totalt sex timmar kommer finalisterna att få visa upp sitt breda kunnande i sju delmoment: baguetter, kuvertbröd, croissanter, pain au chocolat, vetebullar och matbröd. Avslutande momenten är att baka två olika matbröd. Det ena efter eget recept med egenvalda råvaror och till det andra matbrödet ställs deltagarna inför ett överraskningsmoment i form av en råvarukorg med hemliga ingredienser. Totalt skapar varje bagare 150 verk av vackra former och kreativa utformanden som bedöms av en professionell jury.

Årets Bagare utses i Göteborg under tävlingarna som pågår den 19-21 april och som är öppna att besöka för allmänheten.

Årets Bagare utses i Göteborg under tävlingarna som pågår den 19-21 april och som är öppna att besöka för allmänheten. Foto: Sveriges bagare & konditorer.

2 kommentarer till "Med siktet inställt på Årets Bagare 2016"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Melinda till USM i brödbakning

  2. Pingback: Landskrona Direkt | SM-finalist laddar med bakning på hemmaplan

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser