Annons

En stad utan ungdomar är en stad utan framtid

Inlevelsen och förmågan att uttrycka sig från talarstolen var imponerande hos eleverna från Allvar Gullstrandgymnasiet.

Inlevelsen och förmågan att uttrycka sig från talarstolen var imponerande hos eleverna från Allvar Gullstrandgymnasiet.

Eleverna som läser samhällsvetenskapsprogrammet på Allvar Gullstrandgymnasiet har i ett projektarbete intervjuat ett stort antal Landskronabor om hur de ser på sin stad idag och vad som kan göras bättre. Projektet redovisades nyligen på Rådhuset i salen där det hålls kommunfullmäktigemöten och kommunledning, kommunalråd och flera höga chefstjänstemän fanns i publiken.

Annons
 

Under två dagar redovisade elever på samhällsvetenskapsprogrammet på Allvar Gullstrandgymnasiet det projektarbete som sysselsatt dom under vintern. Arbetet har bestått i att ta reda på hur Landskronaborna ser på sin stad. Föreningen Demokrativerkstan försåg eleverna med videokameror innan de gav sig ut för att filma intervjuerna.

De flesta var överens om att Landskrona är en fin stad. Men många Landskronabor ansåg att det saknades affärer och framför allt fler mötesplatser för ungdomar, det vill säga någonstans där ungdomar kan hålla till på kvällarna.

Detta var föga överraskande men det fanns också sådant som stack ut. Bland annat ville ett par elever att industriprogrammen på gymnasienivå skulle läggas ner.
– Man måste satsa på de ungas utbildning genom att göra gymnasieskolan bättre och mer lockande. Däremot så tycker jag att industriprogrammen borde läggas ner. De kostar jättemycket pengar i förhållande till hur få som väljer dessa linjer. Det hade varit bättre att satsa dessa pengar på de högskoleförberedande utbildningarna, sa Sandy El Doukhi.

Ella Månsson berättade också om vikten av att lyssna på ungdomarna.
– En stad utan ungdomar är en stad utan framtid. Därför måste staden satsa på ungdomar och göra gymnasieskolorna mer attraktiva så att fler väljer att stanna kvar. Man kan ju till exempel dra in resekorten för de som studerar i andra kommuner.

Detta var bara några av många röster som hördes under den drygt timme långa redovisningen. Och kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) var klart imponerad.
– Jag är faktiskt lite tagen. Med ett sådant engagemang och tänk så är jag inte orolig, sade han och hälsade eleverna välkomna till kommande kommunfullmäktigemöte.

Till Landskrona Direkt sa Torkild Strandberg att han skulle följa upp eleverna.
– Jag ska försöka komma i kontakt med några av dessa för att ha ett litet möte där jag mer ingående kan förklara hur det politiska systemet fungerar.

Flera olika former av redovisningstekniker fanns representerade.

Flera olika former av redovisningstekniker fanns representerade.

Hela fullmäktiges presidium var på plats och följde elevernas redovisning, vilken även filmades.

Hela fullmäktiges presidium var på plats och följde elevernas redovisning, vilken även filmades.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser