Annons

En ofinansierad och ogenomtänkt reform

Som vi berättade redan igår har socialdemokraterna lagt ett förslag, i likhet med partiets vallöfte, om att stadens anställda ska ha rätt till heltidstjänster om så önskas. Därtill vill man se att de delade turerna inom omsorgsförvaltningen slopas.

Vid gårdagens möte i kommunstyrelsen vann den S-märkta motionen ingen framgång. Treklövern går idag ut och menar att motionen är ofinansierade, ogenomtänkt och i avsaknad av framtidsinvesteringar.

Annons
 

– Jonas Esbjörnsson är beredd att utan att ha avsatt en endaste svensk ettöring göra av med 109 miljoner kronor om året genom att besluta om en helt ofinansierad reform, säger  kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L).

– Det är gott och väl att Jonas vill erbjuda fler heltidstjänster, men han måste finansiera sina förslag. Var ska pengarna tas ifrån? Det är ett anständighetskrav att inte lägga ofinansierade förslag, och speciellt inte av den här storleken, inflikar Birgitta Persson, kommunalråd (M).

– Vidare hävdar han att Treklövern gjort besparingar på 57 miljoner kronor under de senaste åren. Vad vi har gjort är att ställa krav på att kommunens verksamhet ska bedrivas effektivt. Sedan 2006, när vi tog över, har kommunens budget ökat med över en halv miljard, närmare bestämt 626 miljoner. Att kalla detta en besparing är inte seriöst. Vi kommer att fortsätta driva ett effektiviseringsarbete för att skattebetalarnas pengar ska satsas på välfärdens kärna och i viktiga utvecklingsinsatser, fortsätter Torkild Strandberg.

Om inte satsningar på de anställda i välfärden är en satsning på välfärdens kärna så undrar jag vad Torkild Strandberg menar. Hade vår budget antagits så hade pengarna också funnits där, kommenterar Jonas Esbjörnsson (S) Treklöverns utspel på fredagen.

Läs mer: Inget gehör för slopande av delade turer

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser