
Asyl betyder fristad. Alla som kommer till Sverige har rätt att söka asyl här. Att ställa frågan ”kan jag få bo och leva här?” Det är Migrationsverket som tar emot frågan, som behandlar och bestämmer. 60 miljoner människor är just nu på flykt. Tiotusentals kommer till Sverige. Ett hundratal till Landskrona. På en utställning på museet kan du nu se hur ett ärende går till från flykt till slutligt beslut.
I och med att utställningen Hjälp! gick upp på Landskrona museum i november så fick antikvarie Nina Petersson en idé. Denna har nu resulterat i en ny utställning som är uppdelad i två delar. Den första hade premiär på torsdagen.
– Jag läste om hur det gick till när den enorma flyktingströmmen under och efter andra världskriget ägde rum. Och eftersom vi nu har en ny flyktingström så ville jag ha reda på vad som skiljer då från nu, säger hon och visar runt bland affischerna i kafeterian på museet.
– Denna första del handlar om hur det går till när en flykting kommer hit till Sverige, säger hon och förklarar vidare.
– Det börjar med flykten och sedan ankomsten. Därefter har vi försökt att, helt utan några värderingar, i tio steg förklara hur ett ärende går till.
Var ligger då den stora skillnaden mellan flyktingströmmen på 1940-talet och den vi ser idag?
– Rent praktiskt så är skillnaden stor. Då hade varje steg olika myndigheter som tog beslut. Idag är det enbart en myndighet, Migrationsverket. Dock är det kommunerna och inte Migrationsverket som ansvarar för ensamkommande barn. De ska inte behöva harvas genom byråkratin på Migrationsverket.
Det som gör utställningen så speciell är just att den är helt utan värdering. Det är fråga om fakta.
Nästa del öppnar den 18 februari och handlar om flykten, en dokumentär utställning om vägen hit. Då blir det mer känslor.
– Vi får då se tre personliga berättelser av flyktingar. Det handlar bland mycket annat om smugglare och saknad, allt sammanställt av filmproducenten Ezzeddine Zein, avslutar Nina Petersson.
Ett ögonvittne berättar
Om du besöker utställningen imorgon, söndag, kan du passa på att lyssna på 91-åriga Lea Gleitman, överlevare från förintelsens koncentrationsläger, som kom till Landskrona som flykting 1946.
– Jag satt i Bergen-Belsen och vi fritogs av brittiska soldater i april 1945. Den 6 maj 1946 kom jag till Landskrona men jag minns inte så mycket från mina tre veckor på citadellet… men jag kommer ihåg så mycket annat, säger hon inför söndagens föredrag som hålls med anledning av Förintelsens minnesdag. Tiden är klockan 14-16 och platsen är museets filmsal.