Milan tar ut riktningen

Milan Dragisic, här tillsammans med filmens producent China Åhlander, tar ut riktningen mot nya mål. Redan till helgen bär det av till Göteborgs Filmfestival för världspremiären av "Min faster från Sarajevo".
Milan Dragisic, här tillsammans med filmens producent China Åhlander, tar ut riktningen mot nya mål. Redan till helgen bär det av till Göteborgs Filmfestival för världspremiären av "Min faster från Sarajevo".
Milan Dragisic, här tillsammans med filmens producent China Åhlander, tar ut riktningen mot nya mål. Redan till helgen bär det av till Göteborgs Filmfestival för världspremiären av "Min faster från Sarajevo".
Milan Dragisic, här tillsammans med filmens producent China Åhlander, tar ut riktningen mot nya mål. Redan till helgen bär det av till Göteborgs Filmfestival för världspremiären av ”Min faster från Sarajevo”.

Milan Dragisic var en hårsmån från att få en guldbagge för sin roll i filmen Äta, Sova, Dö. Men om vi får tro Svenska Filminstitutets VD Anna Serner, så får han en för den fantastiska rollprestationen som Zlatan i filmen Min faster i Sarajevo, som har världspremiär på Göteborgs Filmfestival på lördag.
– Anna sa till mig att nu var det min tur att få en guldbagge när vi var på Svenska Filminstitutet och visade filmen i tisdags, säger skådespelaren och skrattar.

Enligt Milan Dragisic så var alla som såg filmen i tisdags rörande överens om att Min faster i Sarajevo är en fantastisk film.
– Alla berömde filmen och efter visningen kallades vi i teamet upp på scenen för en snabb presskonferens.

I korridorerna utanför salongen rör sig mer eller mindre kända ansikten. Plötslig blir Milan Dragisic stoppad av ingen mindre än Skavlan.
– Han presenterade sig och vi pratade om filmen en stund. Jag vet faktiskt inte om han var en i publiken. Men det var kul att träffa honom. Vi får väl se om jag blir kallad till hans talkshow en dag, säger Milan Dragisic och brister åter i skratt.

Att Min faster i Sarajevo är en bra film kan Landskrona Direkt intyga. Första gången filmen smygvisades på en bioduk var förra lördagen då Direkten var inbjuden tillsammans med alla som medverkat. Och utan att avslöja så mycket kan det dock sägas att man rörs såväl till skratt som tårar. Där är bland annat en scen som är så hjärtskärande och samtidigt så vacker att det gör ont i kropp och själ att se den.

En av Milans Dragisics absolut största styrkor som skådespelare är att han är oerhört trovärdig. Att se honom i en roll skiljer sig inte från att sitta och snacka med honom hemma i hans kök inne på Ven. Men faktum är, att under den avslappnade fasaden, finns ett litet mått av nervositet.
– Det känns  pirrigt. Jag känner mig lite stressad av situationen, säger Milan när han berättar om sina pågående äventyr.
– Och nu till helgen brakar det igång på riktigt. Jag och min son Daniel åker till Göteborgs Filmfestival i eftermiddag eller tidigt imorgon bitti. Dom har boka en lägenhet åt oss som åker upp.

Den spontana känslan är att filmen är en succé innan den haft premiär och det är inte bara hyllningarna på Svenska Filminstitutet som säger så.
– Först var det planerat att filmen skulle visas tre gånger i Göteborg. Men föreställningarna blev fullbokade direkt så de har satt in ytterligare en. Och den sålde också slut direkt, säger Milan Dragisic.

För ett par dagar sedan visades ett kort inslag i SVT. Kulturnyheter där regissören Goran Kapetanovic intervjuades. Men på lördag klockan 19.00 kommer ett ännu längre inslag på TV. Det är i programmet Sverige! som den gode Milan Dragisic dyker upp.
– Jag hade en kameraman hemma hos mig en hel dag. Han förvandlade min lägenhet till en studio, säger han och ler åt minnet.
– Han har hört av sig nu och det kommer att bli ett inslag på 6-7 minuter.

När Milan Dragisic inte står framför kameran så tillbringar han sin tid inne på Ven där han är en allt-i-allo. Han hjälper till med det mesta på såväl restaurangen som hos andra näringsidkare.
Han hade dock ett rejält avbrott från de dagliga sysslorna efter succén med Äta Sova Dö. Under en period åkte han land och rike runt på diverse filmfestivaler och träffade då världsstjärnor.
– Det var en fantastiskt tid. Vi får väl se vad som händer efter denna film, säger Milan Dragisic som trots allt ståhej håller fötterna i backen.
– Det som händer, händer. Jag trivs bra med mitt liv som det är. Men det är klart att lite äventyr skadar inte.

Fakta:

Svensk titel:  Min faster i Sarajevo
Regi: Goran Kapetanovic
Producent: China Åhlander
Medverkande:  Milan Dragišić, Julia Ragnarsson
Produktionsland:  Sverige
Produktionsbolag: Chinema Film Sweden AB
Produktionsstöd:  Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Kommentar:  Filmen ingår i projektet Moving Sweden som är ett treårigt samarbete samarbete från april 2013 mellan Svenska Filminstitutet, Sveriges Television, Regionala filmresurscentrum och Filmregion Stockholm Mälardalen. Noterbart är att bland statisterna syns Landskronaborna Kurdi Kara, Claes Glader samt Milans son, Daniel Dragisic.

Filminstitutets VD Anna Serner gillade filmen.
Svenska Filminstitutets VD Anna Serner gillade filmen. Foto: Privat.
Plötslig blir Milan Dragisic stoppad av ingen mindre än Skavlan.
Plötslig blir Milan Dragisic stoppad av ingen mindre än Skavlan. Foto: Privat
Efter visningen på Svenska Filminstitutet kallades teamet upp på scenen för en snabb presskonferens.
Efter visningen på Svenska Filminstitutet kallades teamet upp på scenen för en snabb presskonferens.
Foto: Privat
Milan Dragisic blir glad när han ser en bild på Gabriela Pichler i vars kritikerrosade långfilmsdebut Äta, Sova, Dö, Milan spelade den manliga huvudrollen. - Gabriela kommer till Göteborg. Det ska bli riktigt roligt att träffas igen.
Milan Dragisic blir glad när han ser en bild på Gabriela Pichler i vars kritikerrosade långfilmsdebut Äta, Sova, Dö, Milan spelade den manliga huvudrollen.
– Gabriela kommer till Göteborg. Det ska bli riktigt roligt att träffas igen. Foto: Privat.

Läs mer:
Milan gör en Zlatan

 

 

Till arkivet