Annons

Öppen visning av Hjälp!

På söndag, den 24 januari kl. 14.00 har Landskrona museum en öppen visning av utställningen Hjälp! Mellan 1943 och 1952 fick totalt 22 000 flyktingar mat, sängplats och vård i Landskrona. Visningen handlar om denna period, om organisationen, hjälparbetet och människorna.

– Vi stod på kajen och tittade när de kom. Vi fick inte vara där för pappa och mamma naturligtvis, men jag var där i alla fall och såg när man tog bort presenningar och plockade undan och till slut så kom det människor upp. Dom låg längst där nere i rummen på båtarna, minns Elisabeth Nilsson, 86.

Annons
 

Många kom i vitmålade bussar, men lika många anlände med tåg, godståg, båtar och lastfartyg. Flyktingströmmen var stor under och efter andra världskriget. Många var i behov av vård och tid för återhämtning. I Landskrona gjordes de kommunala skolorna om till så kallade genomgångsläger, här skulle de krigsdrabbade få mat, vila och vård medan man ordnade arbete och boende på andra orter i Sverige. I Landskrona öppnades även ett barnsjukhus för att vårda barn drabbade av tuberkulos och svält. Samt ett särskilt sanatorium för kvinnor med tuberkulos och difteri. Citadellets karantänsläger öppnas i juli 1945, hit förs alla illegala flyktingar som kommer till Sverige söder om Stockholm.

Öppen visning av utställningen på söndag 24 januari kl. 14:00. Landskrona museum, vån 1. Fri entré, ingen föranmälan behövs.

Utställningen Hjälp! Flyktingmottagandet i Landskrona 1943-1952 visas till den 22 maj.

Läs mer:
När Landskrona tog emot 22 000 flyktingar

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser