Annons
Måndagen den 24:e januari
4.8°C 5.9m/s
Dagens namn: Erika

När Landskrona tog emot 22 000 flyktingar

Nina Petersson och Annelie Ingvarsson har med hjälp av museets snickare skapat en angelägen utställning som griper tag i besökarna.

När Nina Petersson och Annelie Ingvarsson, antikvarier på museet för ett drygt år sedan började planera för utställningen Hjälp! Flyktingmottagandet i Landskrona 1943-1952, var flyktingfrågan på tapeten. Nu är den glödhet. Under de tio åren som utställningen spänner över får totalt 22 000 flyktingar mat, sängplats och vård i Landskrona.

Annons
 

 – Efter krigsslutet 1945 kom det under en intensiv vecka 300 föräldralösa barn till Landskrona, säger Nina Petersson och pekar på en av de uppförstorade svartvita bilderna i utställningen som visar såväl sorg och förstämdhet som den värme Landskronaborna den gången svarade för. Pojkarna och flickorna på bilden är uppskattningsvis från fem år och uppåt. Det är gripande.

Det är Landskronabor som var med vid tidpunkten som bidragit med bilder och historier.
– Vi stod på kajen och tittade när de kom. Vi fick inte vara där för pappa och mamma naturligtvis, men jag var där i alla fall och såg när man tog bort presenningar och plockade undan och till slut så kom det människor upp. Dom låg längst där nere i rummen på båtarna, minns  Elisabeth Nilsson född 1929.

Många kom i vitmålade bussar, men lika många anlände med tåg, godståg, båtar och lastfartyg. Flyktingströmmen var stor under och efter andra världskriget.
– De första som flydde kom över sundet. Det var danska judar. De kom i kanoter och kajaker och rent av i hemmabyggen, berättar Annelie Ingvarsson.

Flyktingarna var i behov av vård och tid för återhämtning. I Landskrona gjordes de kommunala skolorna om till så kallade genomgångsläger, här skulle de krigsdrabbade få mat, vila och vård medan man ordnade arbete och boende på andra orter i Sverige.
– Jag minns hur vi under våren och sommaren 1945 stod utanför staketet och taggtråden som skilde oss åt och pratade med flickorna som då bodde på yrkesskolan, nuvarande Alléskolan. Ofta hade vi med oss kläder som vi kastade in till våra nya vänner, minns Ruth Karlsson, född 1927.
– På själva fredsdagen i maj vandrade vi från skola till skola sjungandes på en tysk ramsa som någon på läroverket lärt oss, som förkunnade att freden nu var kommen i Europa. Efter genomgångslägret så var det många som hamnade i Småland och min storasyster och hennes kompis reste då upp och hälsade på.

I Landskrona öppnas även ett barnsjukhus för att vårda barn som drabbats av tuberkulos och svält. Samt ett särskilt sanatorium för kvinnor med tuberkulos och difteri. Citadellets karantänsläger öppnas i juli 1945, hit förs alla illegala flyktingar som kommer till Sverige söder om Stockholm.

Utställningen som spänner över åren 1943 och 1952 visar hur staden organiserade sig och hur hjälparbetet gick till. Utställningen rymmer mycket värme och medmänsklighet, för på inget annat sätt kan man tolka det kvitto som finns uppsatt på ett utlägg polisen gjorde då man bjöd flyktingar på smörgås och kaffe på ett konditori.

Utställningen Hjälp! Flyktingmottagandet i Landskrona 1943-1952 öppnar på söndag 22 november kl. 14:00 och visas fram till den 22 maj 2016.
– När BoIS-utställningen i kafeterian är över kommer vi där att komplettera med en utställning hur flyktingmottagande ser ut i Landskrona idag, avslutar Nina Petersson.

En kommentar till "När Landskrona tog emot 22 000 flyktingar"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Öppen visning av Hjälp!

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser