Fåordigt om Europaspåret

Som vi tidigare berättat nämndes inte Europaspåret med en bokstav när Infrastrukturkommissionen i onsdags delgav sin slutrapport. Landskrona Direkt kontaktade då kommunalråd Birgitta Persson (M) för att höra hur detta kunde komma sig.
– Du får fråga dom som skrivit rapporten, var kommunalrådets svar.

Sagt och gjort. Landskrona Direkt kontaktade kommissionsledamoten, tidigare regionrådet  Pia Kinhult (M).
– Vi fick inte inspel från Landskrona, säger hon kort och gott och förklarar.
– De projekt som finns med i rapporten är de inspel vi fått från externa.

Till regeringen förordar kommissionen nu en satsning på fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör.

Har ni då även tagit hänsyn till den pågående diskussionen i Danmark där Ring 5-området, eventuellt plockas bort?
– Eftersom HH finns med i de skånska planerna sedan många år och är väl förankrat både regionalt och nationellt så inkluderade vi dem som ett exempel. Ja, vi har haft en diskussion om komplexiteten med ställningstagande på andra sidan sundet som inte Sverige äger. Men det gäller ju alla förslag på förbindelser över sundet, säger Pia Kinhult.

Vilken är din uppfattning om Europaspåret?
– Jag har ingen uppfattning om Europaspåret idag. Jag är alldeles för lite insatt. Jag fick en inbjudan nu i oktober till ett seminarium där jag tyvärr inte hade möjlighet att delta, säger hon.

I styrgruppen för Europaspåret ingår Torkild Strandberg (FP), Birgitta Persson (M), Mikael Fahlcrantz (MP), Jonas Esbjörnsson (S), Jonas Karlsson (S), Börje Andersson (-)
Christian Alexandersson, utvecklingschef, Anna Thott, stadsbyggnadschef samt Mattias Schriever-Abeln, planarkitekt.
Kommunalråd Birgitta Persson som är väl förtrogen med Landskronas planer kring Europaspåret, ingick i stadens delegation som i somras gjorde en charmoffensiv mot Folkemødet på Bornholm, den danska varianten av Almedalsveckan. När det i härom veckan var dags att åka Folketinget var kommunalrådet inte med.
– Varför vet jag inte, har inte funderat på varför, svarar hon när Landskrona Direkt undrar varför hon inte var med och informerade på mötet med de danska politikerna.

I torsdags hade stadens styrgruppen för Europaspåret möte och när vi frågar Birgitta Persson vad som avhandlades blir svaret än en gång korthugget.
Vi gick igenom läget för Europaspåret. Vill du veta mer får du kontakta Torkild.

Läs mer:
Slutrapport om framtidens infrastruktur nämner inte Europaspåret

Till arkivet