Från Elvis till snippor och snoppar

Tony Cronstam har lagt Elvis på is. Det återstår och se om sköldpaddan tinnas upp. Tony Cronstam är i dagarna aktuell med barnboken "Snipp och Snopp - Lika eller olika?" och redan i november kommer en uppföljare.
Tony Cronstam har lagt Elvis på is. Det återstår och se om sköldpaddan tinnas upp. Tony Cronstam är i dagarna aktuell med barnboken "Snipp och Snopp - Lika eller olika?" och redan i november kommer en uppföljare.
Tony Cronstam har lagt Elvis på is. Det återstår och se om sköldpaddan tinnas upp. Tony Cronstam är i dagarna aktuell med barnboken "Snipp och Snopp - Lika eller olika?" och redan i november kommer en uppföljare.
Tony Cronstam har lagt Elvis på is. Det återstår och se om sköldpaddan tinnas upp. Tony Cronstam är i dagarna aktuell med barnboken ”Snipp och Snopp – Lika eller olika?” och redan i november kommer en uppföljare.

I 25 år har Tony Cronstam tecknat Bamse. Ungefär lika länge är det sedan han lämnade Landskrona och träffade och ganska omgående gifte sig med Maria. År 2000 kom hans första seriestripp om sköldpaddan Elvis i Metro. I femton år levde paret mer eller mindre dagligen med toffelhjälten Elvis, som även han härstammar från Landskrona. Ifjol skildes paret och Elvis är tillsvidare lagd på is. Nu har han skrivit vad han menar är ”en kontroversiell barnbok”, ”Snipp och Snopp – Lika eller olika?”

Lagom till den nyligen avslutade bokmässan i Göteborg släpptes den första boken i vad som ska bli en serie om Snipp och Snopp. Den första boken är tänkt att bli ett verktyg för föräldrar att prata nakenhet och könsorgan på ett naturligt sätt med sina barn.

– Boken är kontroversiell, så tillsvida att jag redan innan utgivningen fick motta en del negativa kommentarer. När sedan TV4 gjorde ett kort inslag om boken i samband med Bokmässan, så insåg jag än mer att boken delar upp oss i två läger, säger Tony Cronstam som pratar fort, utan att vara forcerad.
Han brinner helt enkelt för sin mission.
– Idén till boken dök upp redan när min dotter Ofelia var tre år och kom hem från dagis och undrade vad ”tjejbaciller” var för något. Ett så pass avancerat ord kommer naturligtvis från vuxenvärlden och är något vi prackar på våra barn.

”En snippa eller en snopp är för ett barn inte konstigare än en näsa, en hand eller ett öra”

– En snippa eller en snopp är för ett barn inte konstigare än en näsa, en hand eller ett öra, säger han och hoppas att boken kan medverka till att återerövra en acceptans för hela vår kropp.
Vi är alla olika, fast lika bra, är bokens slutsats och Tony Cronstam pratar gärna om värdegrunder.
– Om fler män blivit pappor och fått döttrar hade världen sett annorlunda ut.

Intervjun som allt mer glider över till ett snack mellan två farsor hålls utanför Tony Cronstams pappas fyndbutik på Eriksgatan. Rakryggade på vars en rokokostol berättar författaren och illustratören intensivt om sin syn på religion, om sin vurm för Landskrona där han tillbringade sina tonår, om vikten att prata i en relation, om varför ordet ”varför” är världens bästa ord, bara det upprepas. Vi pratar om Liv Strömqvist, serieförfattarkollegan han uppskattar, om jämställdhet och tillåta sig att visa sin svaghet för att därigenom låta utvecklingen ske.
– Kraften fullkomnas i svaghet, det är nog det bästa bibelcitatet, säger han och hänvisar till Andra Korintierbrevet. Nu är Tony Cronstam på inget sätt religiös, snarare tvärtom.
– Jag växte dock upp i ett kristet hem. Pappa (Apo) var faktiskt på väg att läsa till präst.
Familjen är viktig och förhållandevis stor. Tre systrar och två bröder har han.
– Därför är Landskorna alltid hemma för mig.

Vi pratar om döttrar men även om Skandinavien och demokrati- och jämställdhetsindex.
– Nästan jämställd? Vad är det? Är det bra? Det är som att säga det är nästan inget gift i det, när man bjuder på en kopp kaffe. Hade du druckit det?

Solen gassar och det är trivsamt där på trottoaren intill en av stans livligaste korsningar. Ingen notis tas om den intensiva trafiken itsället hittar vi tillbaka till boken.
– Jag vill få igång ett samtal. Vi föds alla accepterande. Barn är färgblinda, så tillsvida att de inte ser etnicitet. Deras sinne är öppna och naturliga. Det är vuxenvärlden som trycker ner de i en liten låda och som dessutom sexualiserar våra kön. Boken har inga avsikter att lära barn något nytt, snarare hoppas jag den kan bekräfta de värderingar som alla barn föds med. Den om att vi alla är lika, lika bra och att det inte är något konstigt med nakenhet.

”Den riktiga världen är till för pojkar”

– Den riktiga världen är till för pojkar, sa min dotters kompis. Vi får inte underskatta hur receptiva våra barn är, säger han och vi bläddrar lite i boken.
– Det var svårare att rita Snipp. Jag insåg ganska snart att hon inte skulle ha några söta ögonfransar, säger han och undrar om han kan få göra en illustration där reportern intervjuar Snipp och Snopp.
– Jag hoppas boken kan bryta ner tabun kring våra könsorgan och därmed avdramatisera allt det vi vuxna dramatiserar för barnen, säger han, visar upp den nytecknade bilden och det är inte utan att reportern rodnar.

Snipp och Snopp – Lika eller olika? Är kategoriserad för barn 3-6 år eller som det står på baksidan ”En bok för de stora människorna, som inte har levt så lång tid än.”

– Men egentligen funkar den väl för alla mellan 3-99 år, säger Tony Cronstam och ler ikapp med solen.

Tony Cronstam hoppas kunna dyka upp i stan och prata om sin nya barnbok när det vankas kulturnatt.
Tony Cronstam hoppas kunna dyka upp i stan och prata om sin nya barnbok när det vankas kulturnatt.
Pappa Apo är Tonys största supporter.
Pappa Apo är Tonys största supporter.
Landskrona Direkts reporter intervjuar Snipp och Snopp. Illustration: Tony Cronstam
Landskrona Direkts reporter intervjuar Snipp och Snopp. Illustration: Tony Cronstam

Till arkivet