Landskronabor ställer upp för ensamkommande unga

Sedan i våras har Landskrona stad sökt efter innevånare som vill vara faddrar till ensamkommande ungdomar. Någon större skjuts blev det inte förrän fram till för någon vecka sedan då media började visa bilder på människor som flyr norrut genom Europa. Nu är det proppen ur.
– De senaste dagarna har jag inte gjort annat än att pratat i telefon med Landskronabor som vill hjälpa till med allt mellan himmel och jord, säger projektledare Dorota Ates.

Det är inte bara hon som märker ett tydligt engagemang kring ensamkommande ungdomar. Ray Grönlund är samordnare på en av våningarna ute på Campus i Karlslundsområdet där man tar emot och inhyser ensamkommande ungdomar.
– Det kommer hit Landskronabor med alla möjliga prylar, allt från kläder till datorer, säger han och menar att behovet finns.
– Det gäller ju att vi har plats med allt, även sådant som kanske inte delas ut direkt. Anledningen är att det kommer fler och många gånger så äger de bara det som de har på sig. Idag har vi 14 ungdomar på vår våning. I hela huset har vi 38. Hur många här är totalt i Landskrona kan jag inte svara på.

Förutom att allmänheten visar välvilja så vill Ray Grönlund ge en eloge till många av de tjänstemän på kommunen som jobbar med flyktingfrågor.
– Det märks tydligt att praktiskt taget alla har hjärtat på rätt ställe. Det är många som ställer upp hundraprocentigt och det märker ungdomarna som många gånger varit ute för händelser som vi inte kan drömma om, säger Ray Grönlund och hoppas på att alla fortsätter att göra sitt yttersta.
– Det finns bara ett alternativ till att vi tar hand om alla dessa ungdomar och det är att de hamnar på våra gator. Det är ett scenario som varken jag eller någon annan vill se. Det är jag övertygad om.

Till arkivet