Utbildningen med höjdarpraktik som leder till jobb

Varje dag jobbar 25-30 byggarbetare på Västerpark med att uppföra stadens högsta hus. Till höger står platschef Ingvar Andersson från MVB och han tar gärna emot praktikanter från bygg - och anläggningsprogrammet på Selma Lagerlöfsgymnasiet. Två av dessa är Waleed Kareem och Oskar Klingberg till vänster. I mitten står lärarna Ulf Bengtsson och Mikael Persson.
Varje dag jobbar 25-30 byggarbetare på Västerpark med att uppföra stadens högsta hus. Till höger står platschef Ingvar Andersson från MVB och han tar gärna emot praktikanter från bygg - och anläggningsprogrammet på Selma Lagerlöfsgymnasiet. Två av dessa är Waleed Kareem och Oskar Klingberg till vänster. I mitten står lärarna Ulf Bengtsson och Mikael Persson.
Varje dag jobbar 25-30 byggarbetare på Västerpark med att uppföra stadens högsta hus. Till höger står platschef Ingvar Andersson från MVB och han tar gärna emot praktikanter från bygg - och anläggningsprogrammet på Selma Lagerlöfsgymnasiet. Två av dessa är Waleed Kareem och Oskar Klingberg till vänster. I mitten står lärarna Ulf Bengtsson och Mikael Persson.
Varje dag jobbar 25-30 byggarbetare på Västerpark med att uppföra stadens högsta hus. Till höger står platschef Ingvar Andersson från MVB och han tar gärna emot praktikanter från bygg – och anläggningsprogrammet på Selma Lagerlöfsgymnasiet. Två av dessa är Waleed Kareem och Oskar Klingberg till vänster. I mitten står lärarna Ulf Bengtsson och Mikael Persson.

Allt fler ungdomar slutar grundskolan i Landskrona och söker sig till grannkommunerna för gymnasiestudier. Så illa har det varit att en linje, restaurang- och livsmedelsprogrammet på Selma Lagerlöfs gymnasiet tvingats lägga ner, på grund av för få sökande. En linje som går åt rakt motsatt håll är bygg – och anläggningsprogrammet på samma skola. 18 elever började i augusti och chansen att få jobb direkt efter utbildningen är stor. Landskrona Direkt gästade bygget av 12-våningshuset Västerpark och där finns idag två praktikanter som går utbildningen och en som slutade trean i somras har fått jobb.

Det kommer att byggas mycket i Landskrona de närmaste åren. Därom råder ingen tvekan. Detta faktum är något som lärarna på bygg – och anläggningsprogrammet på Selma Lagerlöfsgymnasiet spinner på. Redan idag har ett flertal elever i programmet praktik på olika byggen i staden och förhoppningen är att allt fler får chansen, såväl till praktik som jobb efter studierna.
– Vi kan inte tvinga oss på företag men vi ser gärna att byggherrarna skriver avtal med oss. De får då elever som lär sig byggjobbet från grunden samt färdig arbetskraft efter studierna, säger Mikael Persson, en av lärarna på det populära programmet.

Landskrona Direkt träffar honom samt hans kollega Ulf Bengtsson utanför byggarbetsplatsen där MVB idag uppför ett 12-våningshus intill Albanoskolan. Där möter vi även upp med tredjeårseleven Waleed Kareem, 18 år, och Oskar Klingberg, 17 år, som tar studenten 2017. Båda har praktik med inriktning mot snickare.
– Det är oerhört lärorikt att vara här. Det vi gör kan man inte lära sig på skolbänken, säger Oskar Klingberg som tänker satsa på byggbranschen.

Det kommer även Waleed Kareem att göra men han funderar på att läsa vidare på högskola.
– Vi får se hur det blir. Får jag jobb direkt efter studenten nästa sommar så kommer jag nog att plugga på distans.

Innan vi tar hissen upp på tolfte våningen träffar vi Ingvar Andersson på MVB. Han är platschef på bygget och gillar att det kommer praktikanter.
– Detta är något som vi vill ta fasta på. Vi får hit hungriga killar som gillar att jobba. De får i sin tur ovärderlig kunskap som de tar med sig i framtiden. Jag tycker det fungerar perfekt.

Efter att sällskapet tagit hissen upp de tolv våningarna träffar vi Felix Andersson som började på bygget efter att han tog studenten i somras.
– Jag gillar detta skarpt och hoppas att jag får tillsvidareanställning som snickare. Jag har blivit lovad besked i slutet av månaden, säger han under en paus i arbetet.

I augusti 2014 var det nio elever som började ettan och i år var det dubbelt så många. Två av dessa är tjejer.
– Vi ser gärna att fler tjejer söker. Det blir lite lugnare på teorilektionerna, säger Ulf Bengtsson och skrattar.

Fler än 18 elever per årskurs vill dock inte Mikael Persson ha.
– Det är viktigt att alla elever får chansen att komma ut. Jag minns ett år då vi tog in hela 34 elever. Det säger sig själv att vi inte kunde erbjuda alla dessa praktik. 16-18 elever är lagom, avslutar läraren.

Västerpark har nått sina tolv våningar och fina dagar ser man bron i söder och Helsingör i norr, Här gör två elever från bygg - och anläggningsprogrammet sin praktik. Andra som gått utbildningen jobbar nu i huset eller i fastigheter på byggen runtomkring i stan.
Västerpark har nått sina tolv våningar och fina dagar ser man bron i söder och Helsingör i norr, Här gör två elever från bygg – och anläggningsprogrammet sin praktik. Andra som gått utbildningen jobbar nu i huset eller i fastigheter på byggen runtomkring i stan.
Till arkivet