Annons

Kulturarvsdagen med Thulinflygplan

För fem år sedan knäppte museichef Elisabeth Arvidsson händer och bad till högre makter när gamla flygplanet av modell Thulin B från 1915 som legat magasinerat i många år skulle lyftas in på museet. Flygplanet visades då i utställningen "Att kunna flyga!" På söndag kommer Enoch Thulins första flygplanstyp Thulin A att visas på Kasernplan.

För fem år sedan knäppte museichef Elisabeth Arvidsson händer och bad till högre makter när gamla flygplanet av modell Thulin B från 1915 som legat magasinerat i många år skulle lyftas in på museet. Flygplanet visades då i utställningen “Att kunna flyga!” På söndag kommer Enoch Thulins första flygplanstyp Thulin A att visas på Kasernplan.

Kulturarvsdagen 2015 har temat ”Människors värv och verk – en resa i industri- och teknikhistoria”. På Landskorna museum får besökarna ta del av flygplanshistoria, människors värv och verk i industristaden Landskrona samt uppleva den hisnande känslan av att flyga.

Annons
 

På Kasernplan utanför museet står på söndag Enoch Thulins första flygplanstyp Thulin A. Flygplansmodellen var mer eller mindre en kopia av den franska Blériot XI och tillverkades 1915–1918. Planet användes som skolflygplan på flygskolan i Ljungbyhed.

Museet anordnar en specialvisning av utställning ”En arbetets stad”. Under 1900-talet var Landskrona en utpräglad industristad och i utställningen visas delar av företag och produkter som tillverkats och tillverkas – socker, flygplan, kläder, fröer, stridsvagnar, dörröppnare med mera Utställningen speglar också de anställda och visar genom en mängd fotografier på arbetsförhållanden.

Under dagen visas också Björn Larssons film ”Att kunna flyga” där piloten och flygentusiasten Mikael Carlson flyger en av sina Thulin A-maskiner.

Dessutom i museets café visas det bilder ur Landskrona museums samling på temat Människors värv och verk – en skildring av arbete inom teknik och industri med tyngdpunkt på varvsarbete.

Program och hålltider under Kulturarvsdagen den 13 september
Kl. 12–17. Thulinplane A visas på Kasernplan
Kl. 12–17. Filmen ” Att kunna flyga” visas i filmsalen på Landskrona museum
Kl. 14–15.30. Visning av utställningen “En arbetets stad”

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser