Annons

Besiktning av vattentornet senare i veckan

I slutet av veckan kommer Betonginstitutet till Landskrona för att inspektera de skador på vattentornet som Landskrona Direkt larmade om på tisdagen. Fram till dess kommer den nu utökade avspärrningen att finnas kvar.

Igår kontaktade Landskrona Direkt NSVA och informerade om nedfallande betongklumpar från vattentornet. Ett område spärrades av och nu har NSVA kontaktat Betonginstitutet för en besiktning av skadorna.
– De är ledande på området. Och så sent som 2011 genomfördes en grundlig besiktning av hela vattentornet och då fick vi omdömet ”god status både invändigt och utvändigt”, säger Jonas Håkansson som ansvarar för all verksamhet inom dricksvatten på NSVA.
– Vi fick då vissa påpekande om underhåll som skulle göras i framtiden. Någon anmärkning gällande den biten som nu är skadad fick vi inte. Detta blev inte känt för oss förrän ni ringde oss igår.

Annons
 

Jonas Håkansson vill inte gå händelserna i förväg och sia om hur lång tid ett renoveringsarbete kan ta eller vad det kan kosta.
– Det får ta den tid det tar. Det ser ut som att det blivit korrosionsskador på armeringen. Det betyder att man får knacka bort betongen tills det är torrt och sedan behandla armeringen och gjuta nytt. Men hur man går till väga på en sådan plats och vad ett sådant arbete kan kosta får vi titta på efter Betonginstitutets besiktning.

Eftersom rasrisken är stor så kommer avspärrningen att vara kvar och den kan även utvidgas.
– Vi får se vad som händer. Klart är att vi inte kommer att ta några risker så att folk kan komma till skada. Det kan innebära att i utvidgar avspärrningen. Vi får också titta på vilka aktiviteter som var planerade på området när det är dags för karneval. Det är mycket möjligt att något kommer att få flytta på sig.

Det kostade 5,5 miljoner kronor att bygga vattentornet 1968-1970. Om renoveringen kommer att kosta mer är för tidigt att sia om. Klart är däremot att kostnaden kommer att läggas på vattenkunderna. Själva vattentornets funktion är med all säkerhet inte i fara.
– De skadorna som vi kan se idag har ingen påverkan på vattentornets funktion. Och även om så skulle bli fallet så har vi metoder idag som gör att kunden inte märker någon skillnad, avslutar Jonas Håkansson.

Läs även: Livsfara – ras från vattentornet

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser