Annons

Kritik mot polisen efter skottlossningen

Med anledning av den senaste skjutningen i Landskrona då en bil besköts mitt på ljusa dagen i tisdags, så har kritik riktats mot hur polisen agerat. Själv påstår de dock att de handlat korrekt. Från allmänheten och politikerhåll är man nu orolig för att våldet ska eskalera och därför är polisen inbjuden till måndagens möte med kommunstyrelsens arbetsutskott, KSAU.

Dagen efter den dramatiska skjutningen på Stora Norregatan fick Landskrona Direkt ett mejl från en mycket upprörd läsare.
– Jag var en av dem som larmade om skottlossning vid Riopizzan. Alltså mordförsök, vansinneskörning på gågatan och flera människor hamnade i direkt livsfara. Polisen kom EJ snabbt till platsen. Det tog minst 15 minuter, de körde fel vid Alléskolan och vände och när de väl var framme agerade de som yra höns. Tre unga oerfarna rockies visste inte vad som skulle göras eller i vilken ordning. Folk var framme och pelade på bilen, trampade omkring på patronhylsor osv. Detta sker ett par hundra meter från polisstationen!! En halvtimme senare kommer nästa polisbil!!! Är detta vad vi kan förvänta oss av polisen vid sådana här allvarliga händelser, Frågar sig den upprörda läsaren och undrar om det sett likadant ut om detta hänt i Malmö.

Annons
 

Landskrona Direkt ställer frågorna till polisens områdeskommunikatör Richard Glantz. I ett mejl svarar han att polisen inte gjort något fel och att allmänheten inte sett hela bilden.
– Det var sex minuters framkörning till platsen. Patrullen gjorde precis vad som förväntades och följde också de rutiner som finns upprättade för incidenter där skjutvapen är inblandade. Patrullen fick också förstärkning. Det görs, vid sådana här dramatiska tillfällen, snabba operativa överväganden som för allmänheten kan missförstås.

Richard Glantz lovar också att polisen gör vad den kan för att förhindra fortsatta skjutningar så att Landskronaborna ska kunna känna sig trygga.
– För närvarande pågår ett omfattande trygghetsskapande arbete. Polisen nordvästra Skåne arbetar hårt med att lösa själva händelsen samt att öka synligheten i Landskrona. Den totala hänsynslösheten som gärningsmannen visade är inte på något sätt acceptabel. Vi går inte in i detalj hur det arbetet är upplagt men Landskronaborna ska veta att vi tar tisdagens händelse på största allvar.

Även från politikerhåll försöker man få rätsida på problemet.
– Jag tycker detta är en allvarlig händelse och ser detta som ett hot mot vår trygghet. Under dagen kommer jag att bjuda in alla kommunalråden för att tillsammans ställa frågan till polisen vad vi i kommunen kan hjälpa till med för att alla Landskronaborna ska kunna känna sig trygga, säger Jonas Esbjörnsson oppositionsråd för socialdemokraterna på torsdagsförmiddagen.
– Det finns stora utmaningar för att detta inte ska hända i gen. Vi måste stå enade i hela kommunen tillsammans med polisen för att liknande våldsattacker inte ska ske i vårt samhälle, menar Jonas Esbjörnsson som nu också fått sina politikerkollegor i kommunstyrelsen med på banan.
– Alla var med på detta och därför har vi bjudit in polisen till KSAU-mötet på måndag. Egentligen skulle jag vilja att vi träffade polisen innan men det låter sig inte göras, avslutar Jonas Esbjörnsson.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser