Annons

Kommunstyrelsen: Gullstrandsskolan ska rivas

Tidigare i veckan skrev vi om före detta Gullstrandsskolans vara eller icke vara. Igår tog kommunstyrelsen beslutet att föreslå kommunfullmäktige att hela den före detta skolan, förutom gymnastikhallen, ska rivas. Socialdemokraterna yrkade på avslag till förslaget och lämnade in en skriftlig reservation.

Det blev en livlig debatt när framtiden för Guldängen 1, den före detta Gullstrandsskolans framtid diskuterades i kommunstyrelsen på torsdagen. Majoriteten föreslog kommunfullmäktige att ge teknik- och serviceförvaltningen i uppdrag att påbörja rivning av skollokalerna.
– Vi har kommit fram till att en rivning är den enda logiska lösningen. Att renovera hela eller delar av skolbyggnaden hade kostat lika mycket som att riva och bygga nytt, säger Torkild Strandberg, kommunstyrelsens ordförande.
– Lokalerna är helt utdömda. Man får inte lov att ha någon som helst verksamhet där, förtydligar KS-ledamoten Birgitta Persson (M).

Annons
 

Enligt Socialdemokraten Jonas Esbjörnsson kostar rivningen hela 75 miljoner. 20 miljoner för själva jobbet att riva samt 55 miljoner kronor i nerräkning av värdet på byggnaden. Detta är dock något som Torkild Strandberg skakar på huvudet åt.
– Där har han fel. Eftersom byggnaden är i så dåligt skick så skrivs den ner ändå, säger han.

Jonas Esbjörnsson försvarar dock sitt påstående.
– Det är klart att byggnaden behåller ett värde om man renoverar. Beslutet om att riva Guldängen kommer att kosta minst 75 miljoner kronor för Landskronaborna och det är skattepengar som skulle kunna användas till välfärdssatsningar, säger han och fortsätter.
– Vi socialdemokrater vill att vi i stället satsar på att totalrenovera delar av fastigheten för att exempel skapa ett arbetsmarknadscenter. I dag har vi en rekordhög arbetslöshet på över femton procent, säger Jonas Esbjörnsson och menar att det är dags att se över fördelningen av skattemedel
– När det gäller Norra Borstahusen-projektet så finns inga som helst gränser på vad det ska kosta. Kosta vad det kosta vill. Men med karlundsområdet är det skillnad.

Jonas Esbjörnsson menar att staden nu kommer att få en stor gräsplätt för 75 miljoner kronor. Torkild Strandberg och hans allierade hävdar dock att marken en vacker dag kommer att komma till användning.
– Vid en rivning frigörs en yta på cirka 80000 kvadratmeter för alternativa ändamål i framtiden. Vi kommer att skapa en framtid för attraktiv mark. Platsen ligger mitt emellan projektet Norra Borstahusen och stationsområdet. En vacker dag så kommer den marken att komma till användning, avslutar Torkild Strandberg.

Frågan kommer att avgöras i kommunfullmäktige.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser