Annons

ABBA goes Landskrona

Det råder ABBA-feber efter att ett museum till gruppens ära öppnat i Stockholm. I Landskrona finns många som har kopplingar till bandet som spelade på Strandpaviljongen en natt i maj 1979. Foto: Anders Hilding

För en vecka sedan slog det omtalade ABBA-museet upp portarna i Stockholm och på lördag är det exakt 34 år sedan bandet spelade på Strandpaviljongen. Intressant är att många Landskronabor har olika kopplingar till bandet.

Annons
 

Konstnären Stig Owe Jemseby drev ett galleri i Stockholm på 1980-talet och ställde då bland annat ut scenkläderna som ABBA använde i Brighton då de vann med Waterloo. På bilden minns han även tillfället då Kung Carl Gustaf och Drottning Silvia köpte en tavla av honom. Galleriet tog även fram t-shirts som sålde slut i rappet.

Konstnären Stig Owe Jemseby drev ett galleri i Stockholm på 1980-talet och ställde då bland annat ut scenkläderna som ABBA använde i Brighton då de vann med Waterloo. På bilden minns han även tillfället då Kung Carl Gustaf och Drottning Silvia köpte en tavla av honom.

På det nya museet i Stockholm kan man bland annat se en hel del av scenkläderna som bandet hade på sig under sina turnéer. Dock inte alla. Konstnären och Landskronabon Stig Owe Jemseby hade ett galleri i Stockholm på 1980-talet och där ställde han en vår ut kläder som inte finns med på museet.
– Jag drev Gallery Together på Brahegatan i centrala Stockholm, och 1981 hade vi en utställning med scenkläderna som ABBA hade på sig då de vann med Waterloo i Brighton. Designer till kläderna var Owe Sandström som jag känner. Jag har för mig att TV var på galleriet och filmade, säger han.

– Jag minns speciellt en tjej som kom varje dag under utställningsperioden. Sista kvällen frågade hon fick känna på kläderna och det fick hon. Det såg så roligt ut, skrattar Stig Owe Jemseby.

– De kläderna som idag hänger på ABBA-museet är kopior och dåliga sådana. Det vi hade var original och till med champangefläckarna från segerskumpan fanns kvar, minns Stig Owe Jemseby.

ABBA i Landskrona

Galleriet tog även fram t-shirts som sålde slut i rappet.

Den kopplingen som de flesta gör mellan ABBA och Landskrona är den kultförklarade konserten på Strandpaviljongen 1979. Det var fredagen den 18 maj och ryktet gick som en löpeld genom Landskronas gator att ABBA var i staden för att genomföra en hemlig spelning. Och visst stämde det. En som såg bandet var Lars Odeholm.

– Jag var 23 år och såg spelningen med min brorsa och bandet jag spelade i då, Assam Bop.

Hur fick du reda på att ABBA skulle spela på Strand?
– Jag satt på tåget från Växjö med min gitarr då en man vid namn Anders Hanser kom fram till mig och undrade om jag spelade i band och om han fick intervjua oss. När vi skildes åt på stationen så sa han att \”du måste gå till Strand ikväll för det händer något mycket speciellt där\”. Jaha, tänkte jag och kände inte för det just då. Men intervjun blev av och ryktet om ABBA:s spelning hade sipprat ut till en del folk och då stack vi dit.

Vad minns du från spelningen?
– Inte mycket. Jag har för mig att det började med Björn Skifs eftersom han var inbokad. Sen presenterade han ABBA och folk went nuts. Jag stod nog mest och blängde på Lasse Wellander, deras gitarrist. Jag var inget större ABBA-freak på den tiden. Man var där mest för att de var kändisar, minns Lars Odeholm.

Thomas Lindberg ägde Strandpaviljongen och Hotel Öresund 1979 och han lyckades få ABBA att spela på Sveriges största diskotek, Diskoland, på Strandpaviljongen.

Tompa minns
Tommy ”Tompa” Johannesson, DJ och före detta skivaffärsinnehavare kan berätta ABBA-historier som få andra i Landskrona.
– Klart jag var på Strand. Jag jobbade som discjockey där och jag var även med på efterfesten på Hotel Öresund, säger han och börjar berätta.
– Thomas Lindberg, som ägde Hotel Öresund och Strandpaviljongen som då huserade Skånes populäraste nöjesställe, Diskoland, hade fått en förfrågan från Stikkan Andersson om inte ABBA kunde få köra en spelning inför deras världsturné. Det enda förbehållet var att spelningen skulle hållas hemlig. Och det tackade han naturligtvis ja till, berättar Tompa som blev nyfiken på vem de hemliga artisterna var.
– Jag snokade lite och fick beskedet att det antingen var Rod Stewart, ABBA eller Village People som skulle komma. Eftersom vi visste att Lasse Wellander och Mats Ronander skulle spela så var det inte så svårt att räkna ut att det var ABBA som skulle dyka upp. Björn Skifs var också på plats och det var han som presenterade några vänner klockan 12 på natten och sedan spelade dom ett helt set.

Tompa fortsätter att berätta om en händelse under eftermiddagen.
– Björn Skifs och jag hade varit ute och handlat groggvirke, salta pinnar och sådant. Saken är den att jag på måndagen skulle ha premiär för min skivbutik Record Stuff och vi var där. Han frågade då var hans skivor stod och vi hade bara en gammal. Jag frågade min DJ-kamrat som också var med, var Björns nya skivor stod och han sa att dom sålt slut direkt.

Vi blev ganska bra vänner där över whiskyflaskan

Tommy “Tompa” Johannesson har många minnen från kvällen och natten då ABBA var i Landskrona.

På efterfesten på Hotel Öresund var det Benny Andersson som Tompa fick bäst kontakt med.
Benny kom fram till mig och frågade om det var jag som ägde en skivbutik och jag sade nej. Han gav sig dock inte och när jag tillslut sa att jag inte hade någon skivbutik förrän på måndagen så drog han med mig in i poolrummet på hotellet. Där skällde han på mig eftersom min polare i skivaffären satt upp en lapp att ABBA skulle spela på Strand. Men han lugnade sig och vi korkade upp en flaska whisky. Plötsligt kom Anni-Frid in och skulle ta ett dopp iklädd underkläder. Benny sa att hon borde ha en baddräkt men mig spelade det ingen roll. Vi blev ganska bra vänner där över whiskyflaskan och Benny lovade att han skulle skicka högar av ABBA-skivor till min butik men jag har inte sett till några ännu, säger Tompa Johannesson och skrattar.
– Men faktum är att jag fick ett gäng signerade skivor och en av dom har jag kvar hemma. Den gör jag inte av med.

Avslutningsvis tar han död på en av myterna kring spelningen på Strand.
– Alla säger att där var så fullpackat men det stämmer inte. Där var ganska mycket folk men det var inte fullt, uppksattningsvis var 900 personer på plats och lokalerna tog 1000. ABBA hade haft sin storhetstid i Sverige och var mer populära utomlands än här hemma. Skulle alla som säger att de var på Strand den kvällen varit där i verkligheten? Ja då hade det varit mer än fullt.

Ett dopp i Borstahusen
Även profilen Poul W. Lorenzen har ett starkt minne av kändisbesöket.
– Jag var sex år och satt på trappan utanför mina föräldrars hus på Övregatan i Borstahusen. Plötsligt såg jag fyra personer som gick i bredd på gatan iklädda vita badrockar. Jag kände genast igen dom, det var ju ABBA, så jag skyndade in i köket till mamma som lagade mat och sa “kom ut och se Abba som går förbi utanför huset”. “Ja, ja, det är bra med det”, svarade mor. De var på väg till bryggan vid campingen för att bada. Då visste hela staden att ryktet var sant att dom var i Landskrona för att spela på Strandpaviljongen på kvällen.

Björn, Benny, Agnetha och Anni-Frid blir ABBA
En annan kille med Landskronaanknytning som träffat ABBA är Bert Lundqvist som bland annat skriver för BoIS hemsida. Med lite salt och peppar på hans story så kan man tro att det är han som ligger bakom förkortningen ABBA.
– Nej, det kan man inte säga, säger han till Landskrona Direkt.
– Jag skrev för Nordvästra Skånes Tidningar på 1970-talet och hade recenserat Ring Ring. Då hette bandet Björn, Benny, Agnetha och Anni-Frid. Som sig bör på den tiden skickade jag en kopia på min recension till skivbolaget och skrev i ett brev att det var svårt att sätta rubrik till ett så långt bandnamn och att de ju kunde använda sig av sina initialer. Men att det ska ha varit mina rader som gjorde att de tog namnet ABBA har jag mycket svårt att tro, säger Bert Lundqvist och skrattar åt historien.

Lennart Andersson stöter på ABBA lite varstans
Avslutningsvis har vi varit i kontakt med vår krönikör och trogne läsare Lennart Andersson, född och uppvuxen i Landskrona men sedan många år boendes i Stockholm. Här berättar han om sina möten med Agneta, Anni-Frid, Björn och Benny.
– Jag var verksam mitt i det svenska nöjeslivet i Stockholm under en del år när ABBA var som mest aktiv, men jag måste säga att de fyra och jag inte var särskilt “tajta” utan mest stötte ihop på premiärer och kändisfester i Stockholm.

En bild från Nöjesmaskinens korridorer den 19 november 1982 när Lennart Andersson fick med ABBA i deras sista live-jobb i TV. Ett för Lennart kärt återseende med Agnetha Fältskog som han sprungit på redan 1968. På bilden dessutom Lennart själv med sonen Mårten, Sven Melander och Anni-Frid Lyngstad.

Men några undantag finns förstås.
– Sista veckan i januari 1968 arbetade jag fortfarande på Kvällsposten i Malmö och vistades i vår lägenhet i Slottsstaden. På lördagseftermiddagen hade jag fått reda på från Radiohuset i Stockholm att en ung tjej från Jönköping gått in på Svensktoppen som nykomling med en egenkomponerad melodi. Jag ringde upp flickan i hennes hem – och jovisst var det Agnetha Fältskog, som på så vis fick göra sin första intervju i en stor tidning.
Samma år träffade Lennart Andersson Anni-Frid Lyngstad.
– På hösten 1968 uppträdde Anni-Frid på Berns i Stockholm. Jag hade bestämt träff med henne för en intervju, som genomfördes i hennes tillfälliga lägenhet på Sveavägen i Stockholm. Det skulle handla om den, på den tiden egendomliga situationen att hon som seriös sångerska hängde ihop med ett popsnöre som hette Benny Andersson. Ack ja.

Två år senare såg han samtliga i det blivande bandet på scenen.
– 1970 var jag på nattklubben Strand på Blasieholmen och lyssnade på gruppen Festfolket, som faktiskt bestod av samma personer som senare fanns i ABBA. Det var en prydlig och rejäl show de presenterade.

“…under några dagar umgicks vi där nere i den spanska värmen\”
Lennart Andersson har även umgåtts med Björn och Benny i Spanien.
– 1971 arbetade Björn och Benny tillsammans på skivbolaget Polar som producenter och låtskrivare. I januari skulle de båda delta i en sångtävling i Malaga. Deras chef, Stikkan Anderson erbjöd mig att följa med ner och skriva om tävlingen. Det gick rätt bra för grabbarna, jag tror de blev trea i den internationella konkurrensen och under några dagar umgicks vi där nere i den spanska värmen.

Lennart Andersson har även sett ABBA live, dock inte i Landskrona.
– Gruppen ABBA på scen upplevde jag med hela min familj, med fribiljetter troligen, på Johanneshovs Isstadion i södra Stockholm. Jag blev jätteimponerad av showen – färgerna, ljudet, koreografin – hela paketet.

Efter att Lennart Andersson slutat på Kvällsposten arbetade han med TV.
– 1982 var jag innehållsproducent för underhållningsserien Nöjesmaskinen i TV2. Vi hade haft hyggliga siffror sedan starten i oktober och till programmet första veckan i november hade jag med Stikkans hjälp lyckats få ABBA som huvudgäster. Det blev vårt TV-programs stora genombrott. Efter den fredagskvällen låg vi ständigt på över en miljon tittare två år framåt.

Lennart Andersson lyckades även locka hem Björn Ulvaeus från England vid ett tillfälle.
– I slutet av 80-talet jobbade jag för SVT i Norrköping med en underhållningsserie jag glömt namnet på. Men jag minns att vi hade en miniserie om Hootenanny Singers, som avslutades med att Björn Ulvaeus kom till studion från England där han bodde vid den tiden, säger han och avslutar.
– Ja, som sagt, inget större samarbete, men vi rörde oss i cirklar i den svenska nöjesvärlden som ibland tangerade varandra. Naturligtvis ska jag snart besöka ABBA-museet på Djurgården. Av Bennys skivbolag är jag och en grupp andra nöjesveteraner bokade för en specialvisning under försommaren.

En annan ABBA-koppling är att Anni-Frid Lyngstad, sedermera prinsessan Anni-Frid Reuss von Plauens hade sitt sommarboende vackert på kullarna utanför Glumslöv där Landskrona Direkts medarbetare en gång satte in ett kök – men det är en helt annan historia.

Redan 1968 gjorde Björn Ulvaeus en spelning på Folkets Hus i Landskrona. Foto: Anders Hilding

Bilden är troligen från eftermiddagens soundcheck vid 15-tiden då ryktet redan nått ut på stan att ABBA var på Strandpaviljongen. Foto: Anders Hilding

Redan 1968 gjorde Björn Ulvaeus en spelning på Folkets Hus i Landskrona. Foto: Anders Hilding

Tommy ”Tompa” Johannesson har ABBA:s autografer.

Stig Owe Jemseby till vänster i bild framför ABBA:s scenkläder med champagnefläckar och boots som bandet bar vid segern i Brigthon 1974 och som konstnären ställde ut på sitt galleri i Stockholm 1981.

En kommentar till "ABBA goes Landskrona"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Konstnärsprofil har gått bort

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser