Annons

Vår kulturnatt snart färdiggräddad

Sakta men säkert spikas programmet för Vår Kulturnatt som går av stapeln den 10 maj. På onsdagen presenterade kulturnattsgeneral Csaba Bene Perlenberg den nya postern samt delar av det digra programmet.

Kulturnatten till ära kommer Öresundsteatern att husera på Landskrona Teater och evenemangen blir många och den röda tråden är Pride.
– Pride Landskrona arrangerar en parad på stan och därför tänkte vi hänga på temat och bland annat spela upp föreställningen The Big Bögshow, säger Anders Kungsman på Öresundsteatern.

Annons
 

Det blir dock mer än bara teater i den anrika byggnaden. Bland annat kommer den uppmärksammade fotografen Elisabeth Ohlson Wallin och visar bilder och berättar om sitt jobb som konstnär och fotograf.
– Det är oerhört kul att vi lyckats få henne att komma.
Elisabeth Ohlson Wallin slog genom 1998 med den omdiskuterade fotoutställningen Ecce Homo. Utställningen visades  som bildspel två månader efter vernissagen under kulturnatten i Uppsala Domkyrka som resulterade i bombhot och att Påven ställde in Sveriges dåvarnade ärkebiskop K-G Hammar planerade audiens. 
– Och nyligen var hon i ropet efter fotomontaget på kungen som äter pizza med sina vänner på en naken Camilla Henemarks kropp samtidigt som Silvia sopar ett hakkors under mattan, säger Anders Kungsman.

På stadsbiblioteket blir det både film och litteratur. Barn- och ungdomsfilmsfestivalen (BUFF) från Malmö besöker Landskrona och visar film för de allra minsta på Stadsbiblioteket och i caféet kommer det att bli högläsning. Det är tre författare på Hoi Förlag som kommer och läser noveller.
– Noveller är något som i Sverige skiljer sig från utlandet. Här är det många novellförfattare som syns med sina verk i veckotidningar medan de i till exempel USA figurerar i olika vecko- och månadsmagasin som exempelvis The New Yorker men även Playboy, säger Sölve Dahlgren, författare och VD för Hoi Förlag.
Stora författare som Stephen King och Ernest Hemmingway började som novellförfattare i sådan media och vi vet ju vad det blev av dessa.

Även på Bio Maxim kommer det att firas Kulturnatt.  Bland annat kommer landskronabördige filmregissören Jenifer Malmqvist att visa sin kortfilm On Suffocation och Fritid- och kulturförvaltningen vilka samordnar Kulturnatten, kommer även att hedra Jenifer Malmqvist med en retroperspektiv kavalkad av filmer.
– Det är första gången så det känns lite pirrigt. De kommer att visa fyra fictionfilmer och två dokumentärer, säger regissören som bland annat deltagit i Sundance Film Festival i USA vid ett par tillfällen.

Med på onsdagens pressträff är även Andreas Hansen, ordförande i Sveroks Södra Kulturdistrikt och han och hans kollegor tänker arrangera levande rollspel, eller lajv som det också kallas, i fångtornet på Citadellet.
– De som är med kommer att träffa histioriska personer och målet är att försöka lösa uppgifter. Mer vill jag egentligen inte avslöja nu, säger Andreas Hansen.

Det kommer även att finnas arrangemang utomhus under Kulturnatten. Målet att Gamla Kyrkogränden ska bli en konstnärsgränd.
– Galleri Björne och Lilla Marielund är redan på plats och vi vill sedan fylla gränden hela vägen upp till rådhustorget med konstnärer som ställer ut sina verk, berättar Elin Linde på Glasorama.
– Varje konstnär ska ta med ett staffli eller två och ställa ut. Jag hoppas att många anmäler sig. Det är ett utmärkt tillfälle att visa upp sin konst.

Csaba Bene Perlenberg har nu en knapp månad på sig att få ihop samtliga programpunkter inför Kulturnatten den 10 april.
Det är ett tufft men oerhört stimulerande uppdrag. Det kommer att bli en härlig kväll, lovar han och kommenterar det övriga 600-årsfirandet.
– Jag tycker det är mycket trevligt. Dock så tycker jag man kan ställa sig frågan vad Landskronaborna kommer ha kvar från 600-årsjubileumsfirandet om 50 år, när vi efter 550-årsfirandet fick Landskrona Konsthall?


Andreas Hansen, ordförande i Sveroks Södra Kulturdistriktkommer att arrangera levande rollspel i fångtornet på Citadellet.
– Det finns en handfull lejvare i Landskrona,
berättade han bland annat.


Delar av gänget som ser till att Landskrona får en kulturnatt värd namnet den 10 maj. Fr. vänster, Andreas Hansen (SkuD, lajvare), Julia Jarl (festivalchef BUFF Filmfestival), Elin Linde (Glasorama och Konstnärsgränden), Fanny Lidén och Linnea Pernet (affischmakare), Sölve Dahlgren (författare, Hoi Förlag), Jenifer Malmqvist (filmregissör), Csaba Bene Perlenberg (kulturnattsgeneral) och så Anders Kungsman (konstnärlig ledare, Öresundsteatern).


…och så här ser årets poster ut som nu sprids över staden.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser