Annons

Våren kommer med Konstrundan

På långfredag rullar den 19:e upplagan av Konstrundan i nordvästra Skåne igång. 148 konstnärer i regionen slår upp portarna till sina ateljéer dit alla är välkomna under tio dagar. Samtidigt invigs samlingsutställningen i Landskrona Konsthall.

Ett säkert vårtecken är att Konstrundan står för dörren. Varje påsk öppnar konstnärer i nordvästra Skåne upp sina ateljéer och i år är det 148 stycken som anmält sig. Sara Stenlund från Viken är med för första gången och hon är den yngsta någonsin. Trots att hon bara är 23 år så har hon varit med om en del.
– Jag har hållit på med konst i sex år och fyra av dessa har jag tillbringat i Florens i Italien där jag studerade, säger hon och presenterar sitt verk som hon valt ut till samlingsutställningen på Konsthallen i Landskrona. Det är en skulptur föreställande en man i full skala som tillber en myra.
– Verket heter ”Go to the ant” och är en tolkning av ett bibelord.
Verket, som är det dyraste på samlingsutställningen, 200 000 kronor, är gjort i gips.
– Jag gjorde först en i lera och sedan gjöt jag av den.

Annons
 

En bit från Sara Stenlunds verk sitter Sven Lingardz och bättrar på sitt verk “Profetens Källor”.
– Jag har en del kvar och är det någon som vill köpa den så får de avvakta tills den är klar, säger han.
Till skillnad mot Sara Stenlund så är han allt annat än nykomling.
– Jag har faktiskt varit med varje år sedan starten. Det var min fru som övertalade mig. Först var jag tveksam men när jag väl öppnade första året så kom det 400 besökare och därför har jag fortstatt.

Konstrundan i nordvästra Skåne är något som lockar man ur huse. Intresset är stort och det är inget konstigt anser projektledaren Anna Rosenberg.
– Det är ett unikt tillfälle att träffa och få en inblick i konstnärslivet. Man får möjlighet att stilla sin nyfikenhet och ställa alla de frågor man tänkt på. Konstnärerna som deltar i Konstrundan vill gärna dela med sig av sina tankar och idéer. Diskussionerna i ateljéerna blir ofta mycket trevliga och varje gång man lämnar en plats och konstnär så har man lärt sig något nytt.

Konstrundan sträcker sig från Båstad och Skånes Fagerhult i norr till Landskrona i söder där även samlingsutställningen huserats de senaste åren.

För första gången har man på samlingsutställningen även valt att ta med verk från två konstnärer som gått ur tiden under året.
– Det är Kenneth Björne från Landskrona och Kjell Högström från Lerberget som uppmärksammas med vars ett verk samt en liten text, säger Anna Rosenberg.

Årets Helmer Lång-stipendiat är Funny Livdotter.

Konstnärerna och samlingsutställningen i Konsthallen håller öppet mellan klockan 10-18 under påskdagarna. Nästa vecka hålls det öppet mellan klockan 15-18 och nästa helg är det 10-18 som gäller.

Beträffande Landskrona så har tolv konstnärer antagits till årets Konstrunda. Mer information om dessa och de övriga konstnärerna hittar du på www.konstrundan.se.


Sven Lingardz bättrar på sitt verk “Profetens Källor”.


Debutanten Gustav Sundin har målat av Heleneholmsverket i Malmö.


Kenneth Björne gick bort tidigare i år och för första gången hedrar arangörerna bortgångna medlemmar.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser