Kungen besöker Dammhagskolan

Nu står det klart att efter statsministerbesök får Dammhagskolan kunglig påhälsning.

Landskronas 600-årsdag närmar sig med stormsteg. Med en dryg vecka kvar till den 20 mars är det bara finliret som återstår.
– Det känns stabilt idag, säger Therese Månsson, kommunikationsansvarig för jubileet.
– Det är många programpunkter och människor involverade men nu återstår bara detaljer. Vi kommer under veckan fram till den 20:e att göra två genrep för att stämma av tidsschema och säkerhet med mera, förklarar hon.

Redan strax innan klockan sju på morgon inleds jubileumsprogrammet som sedan sträcker sig över hela året.

Ingen lär ha missat att kung Carl XVI Gustaf besöker Landskrona på stadens födelsedag, där han bland annat kommer att göra ett besök på Rådhuset, för att därefter avtäcka den nya 600-årsskylten som ska pryda 500-årsstenen vid nyrestaurerade Gamla Kyrkans Grund i Stadsparken. Promenaden fortsätter sedan bort mot Järnvägsgatan där det Walk of Fame invigs innan det blir tal från jubileumsscenen.
– Sedan finns ett skolbesök med i planerna samt en lunch, säger Therese Månsson och ser fram emot kungens fem intensiva timmar i Landskrona.

Carl XVI Gustafs första programpunkt blir på Rådhuset där kungen bland annat kommer att träffa akademiledamot Jesper Svenbro.
Det har även framförts önskemål från hovet att kungen vill träffa några ungdomar. Så sju av skolstipendiaterna kommer också att närvara, säger kommunfullmäktiges ordförande Lennart Söderberg som även kommer att guida runt i Rådhuset.

Efter de allmänna programpunkterna kommer kungen efter eget önskemål att besöka Dammhagskolan där rektor Lena Andersson kommer att ta emot.
– Därefter blir det en lunch på Citadellet med representanter från kommunen och andra som är involverade i jubileumsfirandet. Klockan 14 avslutas sedan kungabesöket, berättar Lennart Söderberg.

Kvällens sista program denna invigningsdag är en Jubileumskonsert i Sofia Albertina kyrka som vi tidigare berättat kommer att ledas av Sixten Nordström.
– Här är biljetterna i det närmaste slut. De som finns kvar ligger på Turistbyrån för den som är intresserad, avslutar Therese Månsson.


Den nya scenen i Teaterparken kommer att invigas den 20 mars.

Programmet för den 20 mars.

06.45: Dörrarna öppnas för frukostklubben på Landskrona teater med Marknadsföreningen i Helsingborgsregionen. 07.30 börjar en timmes program med bland annat föredrag med Dick Harrisson om Landskronas historia. Evenemanget är gratis och öppet för allmänheten men kräver föranmälan via www.mih.m.se

08.00: Sofia Albertina kyrkklockor ringer in 600-årsdagen och svenska flaggor hissas vid offentliga byggnader i hela staden.

08.30-09.00: Samlingsmusik av Hemvärnets musikkår Halland på Rådhustrappan med stor uppslutning av bland annat Landskrona stads elever som hälsar Kung Carl XVI välkommen.

09.20 – 09.50: Efter att Kung Carl XVI besökt Rådhuset blir det marsch till stadsparken med Hemvärnets musikkår Halland. Här avtäcks den nya 600-årsskylten som ska pryda 500-årsstenen. Scouterna är på plats och hälsar Kung Carl XVI  välkommen följt av ett Te Deum med jubileumskören.

09.55 – 10.15: Landskronas egen Walk of Fame avtäcks på Järnvägsgatan.

10.15 – 11.00: Program på jubileumsscenen i teaterparken:
• Jubileumsdikt  av den Svenska Akademiledamoten Jesper Svenbro
• Jubileumskören sjunger jubileumsvisan.
• Tal om Walk of Fame av Frimurarordens och Rotarys representant Bo Wikström.
• Mer sång och musik
• Jubileumstal av Kommunfullmäktiges ordförande Lennart Söderberg
• Jubileumstal av H.M.K. Carl XVI Gustaf
• Jubileumssalut av Riksförbundet Sveriges Militärkulturhistoriska Föreningar
• Jubileumsfanfar av Hemvärnets musikkår Halland
• Hemvärnets musikkår Halland spelar ”Du Gamla, Du fria” där alla är välkomna att ta ton.

13.00 – 16.00: Invigning av Ofredens skugga på Landskrona museum. Mingel i utställningen och invigningstal kl 14.30 av författaren och historikern Åke Jönsson.

15.00: Kostnadsfri guidad tur med turistbyrån – Stadsvandring Landskrona 600 år. Begränsat antal platser så först till kvarn. Bokning sker via turistbyrån Landskrona – Ven.

18.00-19.15: Jubileumskonsert i Sofia Albertina kyrka med del av Ensemble Mare Balticum, Hemvärnets musikkår Halland och Jubileumskören, Helsingborgs kammarkör samt Dag Videke på orgel med temat ”Musik under 600 år”. Konserten är gratis men entrébiljetter krävs och först till kvarn gäller.

Till arkivet