Sjukhuschefen tar inte ställning till förslaget

Magnus Heiman, som är sjukhuschef för lasarettet i Trelleborg fick tidigt ifjol somras även i uppdrag att vara tillförordnad sjukhuschef för lasarettet i Landskrona. Idag har han haft ett styvt jobb att gjuta olja på vågorna och lugna ner känslorna bland personalen i Landskrona.
– Det finns mycket oro, ilska och irritation bland personalen, medger sjukhuschefen.
– Men vad vi säger, håller jag inom personalgruppen.

Magnus Heiman uppger att han först igår morse själv fick helheten kring förslaget klar för sig.
– Det är mycket stora förändringar för Landskrona, säger han och vill inte gå in på hur han personligen ser på förändringarna.
– Som tjänsteman har jag inga åsikter i frågan. Vad jag däremot kan understryka är att det bedrivs ett mycket bra och effektivt arbete inom vår operationsverksamhet.

Att omställningen till nya verksamheter skulle vara klar redan till den 1 maj ställer han sig tveksam till.
– Det är väldigt kort tid. Går förslaget genom, vilket jag utgår ifrån, så tror jag att vi får fortsätta fram till sommaruppehållet och därefter får man påbörja arbetet med att flytta in det nya centrumet för ögonsjukvård. Helst vill vi inte ha något glapp. Det finns dock många detaljer kvar att reda ut, menar han.

Av lasarettets personalstyrka på cirka 300 personer är en dryg femtedel knutna till OP-avdelningen.
– 15-20 är narkossköterskor och dessa har även kvällsjour idag. Här finns detaljfrågor som vi måste titta på, säger han och förklarar att vid en ögonavdelning är man inte lika beroende av deras kunskaper.
Några uppsägningar lär inte bli aktuella. Inom regionen finns det brist på denna typ av kompetent personal. Man kan exempelvis komma att behövas i Helsingborg.

Tanken att låta OP-verksamheten vara kvar och samtidigt även inrätta ett center för ögonsjukvård är inget som sjukhuschefen tycks reflekterat över.
– Rent fysiskt vet jag inte hur vi skulle lösa det.

Effektiviteten bland de planerade operationerna är stor och borde därför också vara lukrativ business för den privata sjukvården. Frågan är om det kan bli en framtid på Landskrona lasarett och hur ser ekonomin ut idag?
– Vi har en kraftig överstigning av budgeten. Det är dock inte riktigt lätt att ta fram vad som ger plus och minus, menar sjukhuschefen.
– Jag har inte hört något om att det skulle finnas privata intressen som vill in här. Det är en fråga du får ta med politikerna.

Läs mer:

  • Lokala politiker ger sitt stöd åt personalen på lasarettet
  • Sjukhuspersonal uppmanar lokala politiker att agera
  • Lasarettet kan komma att byta inriktning
Till arkivet